PBL: beter agrarisch natuurbeheer via collectieven

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vindt het een goede zaak dat de coördinatie en uitvoering van maatregelen binnen agrarisch natuurbeheer via de collectieven verloopt.

De effectiviteit van de maatregelen binnen de pakketten zou aanzienlijk vergroot zijn. Dat antwoordde het PBL op vragen van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet naar de effectiviteit van agrarisch natuurbeheer. Kamerleden stelden op 3 september vragen aan het PBL tijdens een technische briefing over de publicatie van het rapport ‘Kansrijk landbouw- en voedselbeleid’ in mei dit jaar.

Effectiever agrarisch natuurbeheer

Volgens Bromet, en ook het PBL, heeft het verleden bewezen dat maatregelen binnen het agrarisch natuurbeheer niet allemaal even effectief zijn. Maar sinds de veertig agrarische collectieven dit beheren, zou dat aan de beterende hand zijn. Het PBL adviseert dan ook om in het nieuwe Nationaal Strategisch Plan (NSP) op te nemen dat de collectieven dit voort moeten zetten. Maar, vindt het PBL, het kan beter. “Er moet ook een systeem opgezet worden hoe de pakketten en effectiviteit van maatregelen verbeterd kunnen worden.”

Eén maatregel voor alles bestaat niet

Het PBL heeft 27 verschillende beleidsmaatregelen op een rij gezet en geanalyseerd op hun effecten. De conclusie: één maatregel die voor alles werkt, bestaat niet. Om maar een voorbeeld te noemen: meer focus op ecologische doelen binnen het nieuwe GLB (met als doel de biodiversiteit te vergroten) betekent minder geld voor boeren die vaste inkomsten halen uit de hectaretoeslag. “Groter budget voor het een, is een slag voor de ander”, aldus het PBL.

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer