Doorgaan naar artikel

PCA: laat fritesaardappelen niet in de grond achter

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Ondanks dat de prijs van vrije fritesaardappelen nagenoeg nihil is, en het voor de collectieve marktwerking beter zou zijn dat de telers de nog niet gerooide aardappelen in de grond kunnen laten zitten, adviseert het Belgische aardappelinstituut PCA de telers de aardappelen toch te rooien.

Ondanks dat het rooien ervan meer kost dan ze opleveren en de fritesaardappelmarkt nog meer overvoerd gaat worden dan nu al het geval is met onverkoopbare fritesaardappelen.

Extreem veel opslag

De aardappelen laten zitten, geeft namelijk extreem veel opslag volgend jaar, een dure onkruidbestrijding in de volgteelt, problemen met coloradokevers, bron van besmetting met phytophthora, aaltjesvermeerdering en een toename van rotatieziekten, als rhizoctonia, omdat de opslag in feite een krappere rotatie betekent. Het Belgische aardappelinstituut PCA schat het nog te rooien areaal voor België op 20 à 30%.

Neerslag

Er zijn regio’s waar de oogst (zo goed als) rond is, maar er zijn er ook waar nog veel moet gerooid worden. Zo viel er aan de kust in oktober gemiddeld al veel meer regen (120 mm) dan in het binnenland, waardoor er nog maar weinig kon gerooid worden. In andere regio’s verliep de oogst begin deze week al een stuk beter dan de week voordien, met uitzondering van de natste percelen die sinds de neerslag van eind september nog niet berijdbaar geweest zijn. Afgelopen week regende het opnieuw 5 tot 20 millimeter aan de kust, waardoor er weer een rooistop is, wachtende op drogend weer.

85% aardappelen gerooid

De aardappeloogst in Noordwest-Europa vordert langzaam, maar inmiddels ligt zo’n 85% van fritesaardappelen achter de planken. Dat blijkt uit de rooivoortgangscijfers van aardappelverwerker Aviko Potato. In Duitsland en Polen is de oogst afgerond, op enkele kleine hoekjes na. Het niet gerooide deel wordt geraamd op slechts 1%. In Nederland zit nog zo’n 7% in de grond. Vorige week was dat nog 21%. Er is afgelopen week veel werk verzet. Ook in Frankrijk en het Verenigd Konikrijk is vorige week een flinke slag gemaakt. In week 43 zat in Frankrijk nog 40% van de aardappelen in de grond, in week 44 is dat teruggebracht naar 22%. In het Verenigd Koninkrijk is het perceel nog niet gerooide aardappelen teruggebracht van 28 naar 15%.

Rooiwerk Nederland

Meest moeizaam gaat de oogst in België. In week 43 was volgens de aardappelverwerker 40% niet gerooid, een week later was dat teruggebracht tot 30%. In Nederland is het rooiwerk zo goed als gedaan in Flevoland en in Gelderland. In de NOP moet nog 10% gerooid worden, in Noord-Holland 8% en in Zuidoost-Nederland 7%. Iets meer rooiwerk moet nog verricht worden in het Zuidwesten (12%) en in het Noordoosten (14%).

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Martijn Knuivers

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin