Pech voor fritesfabrieken

22-05-2020 | |
Productie van frites bij Aviko in Steenderen. - Foto: Jan Willem Schouten
IMG_jws203637-0181

Bezitters van vrije aardappelen kunnen opgelucht ademhalen. De uitleg van de fritesfabrieken van de steunregeling voor door corona overtollige aardappelen wordt niet geaccepteerd.

Dat is voor de fritesfabrieken een vervelende streep door de rekening. Hun uitleg van de steunregeling voor door corona overtollige aardappelen wordt niet geaccepteerd.

Om te kunnen meeprofiteren van de regeling hadden ze leveringscontracten met telers willen ontbinden, zodat die de aardappelen voor de regeling konden aanbieden. De fabrieken zouden dan het verschil tussen steun plus de opbrengst uit alternatieve verkoop van de aardappelen weer bijpassen tot aan de prijs in het verscheurde contract.

Bijdrage fabriek in mindering op steun

Het ministerie van LNV zegt nu dat de bijdrage van de fabriek in mindering zal worden gebracht op de 5 à 6 cent steun per kilo. Daarmee stort de constructie van de verwerkers in.

Deze tegenslag was te verwachten. Niet voor niets is vanaf dag één de steun nadrukkelijk voor télers aangevraagd. Verwerkers hadden immers al hun eigen NOW-regeling.

Vrije aardappelen

Bezitters van vrije aardappelen kunnen nu opgelucht ademhalen. Ze hoeven niet meer te vrezen dat zoveel aardappelen in de regeling zouden komen dat de vergoeding zou verdunnen en ze niet eens aan de 5 cent/kilo zouden komen; meer dan € 50 miljoen is immers niet te verdelen.

Daartegenover staat dan weer de kans dat er nu niet genoeg aardappelen worden aangemeld om de € 50 miljoen helemaal op te souperen. De maximale vergoeding is 6 cent. Dan blijft er geld liggen.

Dat zou jammer zijn, gezien de serieuze malaise in de aardappelsector.

Lees ook: Compensatieregeling zegen voor aardappelsector

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.