Peen nog steeds lastig te plaatsen; prijs daalt

19-05 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Er is geen vraag naar peen, waardoor de prijzen verder dalen. De beurs in Emmeloord verlaagt de notering voor B-peen met € 2 naar € 5 tot € 9 per 100 kilo.

De notering zakt terug naar prijzen waarmee dit seizoen de notering voor bewaarpeen is gestart. De peen is steeds moeilijker om te plaatsen en de kwaliteitsproblemen nemen toe. Dat verklaart de lagere noteringen.

Geen geld te verdienen aan peen

Er wordt nog wel wat gespoeld voor supermarkten. In het zuidwesten komt de industrie peen laden, maar dat zijn geen grote volumes. Er zijn telers die makkelijker verkopen bij lagere prijzen, maar anderen zijn nog vasthoudender en laten de peen in de koeling staan. Er wordt geen geld meer aan verdiend. Omdat er in de peen voedingsstoffen zitten, maken sommige telers de afweging om de peen op het land uit te rijden.

Vooruitzichten gunstiger

De vooruitzichten zijn gelukkig gunstiger. Over het algemeen gaat men er vanuit dat er behoorlijk minder peen wordt gezaaid voor komend seizoen. Er lijkt minder op contract vastgelegd te zijn. Verschillende telers overwegen bonen of mais in te zaaien, omdat de graanprijzen ook op de langere termijn op een hoog niveau staan.

Prognose: rustige stemming.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer