Peenafzet wil maar niet vlotten

Foto: Canva
Foto: Canva

De B-peen ging begin deze week nog weg voor € 25, maar dat is nu niet meer haalbaar.

Emmeloord noteerde op donderdag 1 april de B-peen met een verlaging van € 1. Bij de schalenpeen ging er € 2,50 af. Vraag is er nog steeds niet veel, de handel moet het hebben van aanbieden. In België wordt grotendeels op eigen wortelen gedraaid, daarnaast wordt wat bijgekocht. De handel is er wel wat vriendelijker nu de prijzen zijn gedaald.

Geen echter paasdrukte dit jaar

Echte paasdrukte, voor de prijsontwikkeling altijd een belangrijk ijkpunt, is er dit jaar niet. Dat voorspelt weinig goeds voor de rest van het bewaarseizoen. Het is al weken achtereen hetzelfde beeld: de horeca neemt vanwege de lockdown niets af, wat uiteindelijk veel scheelt in de afzet van peen. De horeca is een sector die veel peen gebruikt en waar ook veel verspild wordt.

Rustige biomarkt

De prijs van bio-schalenpeen gaf een kleine verlaging aan de bovenkant te zien. De biomarkt in dit segment is rustig. Voor belevering van de Duitse markt is het binnenkort einde oefening met de biologische bewaarpeen, omdat het supermarktcircuit daar overgaat op biopeen van de nieuwe oogst.

Prognose: prijsdruk

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.