Doorgaan naar artikel

Peenhandel relatief rustig voor aankomend Pasen

De spoelerijen hebben het rustiger dan andere jaren in deze periode. - Foto: Wick Natzijl

De spoelerijen hebben het rustiger dan andere jaren in deze periode. - Foto: Wick Natzijl

De vraag naar peen is deze week rustiger dan vorige week.

De rust in de supermarkten is terug, maar er wordt wel doorgeladen. Maar andere jaren is het deze periode voor de paasdagen drukker bij verschillende spoelerijen. Naast de Europese markt gaat er peen naar Afrikaanse landen die toch wat extra peen inslaan voor de Ramadan (23 april tot 23 april).

Groot verschil in kistprijzen

Het verschil in kistprijzen is nog steeds groot tussen € 50 en € 150 per kist. Het prijsverschil zit voornamelijk in de kwaliteit en hoeveelheid. De beurs in Emmeloord houdt de notering voor B-peen gelijk op € 14 tot € 20 per 100 kilo. Voor schalenpeen wordt aan de bovenkant een euro meer betaald.

Omschakeling Spaanse bio-peen

Ook voor bio-peen is er bijna geen hele goede partij meer te vinden, waardoor de meeste handel tweederangs partijen zijn. De laatste notering op de beurs in Emmeloord van het seizoen voor bio-peen staat op € 25 tot € 30 per 100 kilo. Er wordt onder andere door Duitse supermarkten al overgeschakeld naar Spaanse bio-peen.

Het transport vanuit Spanje naar noordelijke landen leek vorige week spannend, maar verloopt prima. De tarieven voor vrachtwagens liggen hoger, maar de auto’s zijn wel beschikbaar.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin