Peenhandel stagneert door schaarste

Het is voor de peenhandel een bijzonder seizoen aan het worden.

Schaarste is op het moment het centrale thema. De markt mist de aansluiting van de teelt die op afgedekte percelen plaatsvindt op de teelt van de vollegrond. Het is een koud en droog voorjaar geweest, met als gevolg achterblijvende groei van de wortels.

Grove peen heeft nog tijd nodig

De aanvoer vanaf de afgedekte teelt in Limburg is grotendeels gedaan wat betreft de B-peen. Grove peen heeft nog tijd nodig. Voor de gebieden waar van de vollegrond peen moet komen, zoals in de polders en Zeeland, geldt dat er nog onvoldoende tonnage aanwezig is. Rooien is in feite niet mogelijk. In de Flevopolder start men normaal in week 30 met rooien, maar dat wordt nu een twijfelachtige zaak.

Grote vraag

De vraag is groot. Industriële verwerkers in België verwerken doorgaans peen uit de gekoelde bewaring tot midden, eind juni. Die aanvoer is dit seizoen eerder gestopt vanwege de zeer matige kwaliteit. Na een korte periode met inkoop van vroege wortelen zit men daar nu zonder. Aanvoer uit Frankrijk is nagenoeg stopgezet, omdat de handel daar de binnenlandse markt eerst bedient.

Ook biologische wortels zijn er bijna niet, ze komen dit seizoen erg laat want de groei is sterk achtergebleven. Normaal zijn de telers van biopeen in deze periode aan het rooien. Biologisch gewas van andere herkomst, zoals Israël, is er niet meer. De vraag is daardoor dusdanig groot dat in Limburg percelen ‘bio’ zogezegd worden afgeslacht, voortijdig gerooid.

Prognose: zeer vaste markt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.