Peenmarkt in rustig vaarwater met stabiele prijzen

De peenmarkt is vrij stabiel deze week, ook noteringen komen niet veel van de plek.

De beurs in Emmeloord noteert onveranderd voor B-peen op € 11 tot € 14 per 100 kilo. Voor € 11 wordt niet veel meer gekocht, de meeste partijen gaan weg tussen € 12 en € 14 per 100 kilo. Een enkele mindere partij, die niet onder de klasse I kwalificering valt, wordt voor € 10 verkocht.

Weinig vraag naar peen

Vraag vanuit Belgische spoelerijen is rustig voor veldgewas, omdat deze kopers zelf ook peen aan het rooien zijn. Verder is Duitsland – en voor lage prijzen waren Kroatië en Tsjechië – aan de markt. De afzet van gewassen peen loopt dit seizoen niet zo’n vaart. Afrika neemt wekelijks wel wat af, maar deze vraag gaat afzwakken is de verwachting. Omdat de belangrijke overzeese afnemer Senegal medio december de grens voor importpeen sluit. Mauritanië en Ivoorkust gaan wel door met vragen, maar nemen minder volume af dan Senegal.

De kwaliteit ziet er over het algemeen goed uit. Er zit soms een partij tussen met ringrot door de vele neerslag die is gevallen. En het aantal kisten per hectare valt tegen, waardoor niet alle koelhuizen dit seizoen helemaal vol lijken te komen.

Het rooiwerk verloopt prima, nadat deze werkzaamheden door neerslag vertraging opliepen. De komende weken lijkt de bewaarpeen wel binnen te komen.

Prognose: stabiele prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.