Peenprijs lijkt stevig te staan op € 18

20-10-2022 | |
Voorgaande jaren kon een kist peen voor zo’n € 40 een seizoen in de koeling staan, dat is dit seizoen zo’n € 60. - Foto: Ruud Ploeg
Voorgaande jaren kon een kist peen voor zo’n € 40 een seizoen in de koeling staan, dat is dit seizoen zo’n € 60. - Foto: Ruud Ploeg

Er komen wisselende geluiden uit de markt qua drukte en dat is terug te zien in de verschillende peennoteringen.

De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week voor C-/D-peen € 5 lager op € 17 tot € 19 per 100 kilo. Dat is een forse prijsverlaging, mede ingegeven omdat de handel een stuk rustiger is in Noord-Holland. De mindere handel wordt niet waargenomen vanuit de Flevopolder of het Zuidwesten. Daar loopt de afzet prima door, ook voor de grovere maten.

Voor B-peen ging de notering op de beurs in Emmeloord een stapje omhoog; € 16 tot € 18 geschikt voor bewaring (+ € 1). Er was de voorgaande weken nog een verschil tussen directe leveringsprijzen en geschikt voor bewaring, maar dat verschil is er niet meer en daarom wordt niet meer voor directe levering genoteerd.

Minder kisten in bewaring

Ook staat de prijs stevig, omdat er al best wat bewaarpeen is gerooid. Opbrengsten vallen hier en daar tegen, waardoor uiteindelijk minder kisten in de bewaring komen. Telers gaan ervan uit dat de bodem in de markt is bereikt en prijzen niet verder dalen. Opslag wordt daardoor aantrekkelijker en makkelijker geregeld.

Het helpt mee dat energieprijzen de afgelopen weken iets zijn gedaald. Dat zorgt voor minder druk bij koelhuizen. Voorgaande jaren kon een kist peen voor zo’n € 40 een seizoen in de koeling staan, dat is dit seizoen zo’n € 60.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer