Skip to content

Pensioenfonds op overnamepad in Australië

Updated on:
Business
Achtergrond
Het Canadese pensioenfonds PSP is ook eigenaar van een aantal melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland en nam recent een aandeel van 24,9% in de grootste aandeelhouder van Fonterra, Dairy Holdings. Foto: René Groeneveld

Het Canadese pensioenfonds PSP is ook eigenaar van een aantal melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland en nam recent een aandeel van 24,9% in de grootste aandeelhouder van Fonterra, Dairy Holdings. Foto: René Groeneveld

Het Canadese pensioenfonds PSP, van onder andere de ‘Royal Mounted Police’, heeft voor meer dan € 34 miljoen elf melkveehouderijen aangekocht in de Australische staat Victoria. Het gaat in totaal om 2.500 hectare aan land bij de plaats Nambrok. De bedrijven worden toegevoegd aan de twintig melkveehouderijen van het bedrijf Aurora Dairies in Australië, dat het pensioenfonds eerder al overnam.

Het Canadese Public Sector Pension Investment Board (PSP) heeft de melkveehouderijen van zuivelgigant Gray Wigg’s uit de streek Gippsland gekocht. De aankoop moet nog worden goedgekeurd door de Foreign Investment Review Board, zoals gebruikelijk is met dergelijke grote transacties waarbij een buitenlandse partij een bedrijf in Australië overneemt.

Aurora is al enige tijd bezig zijn marktaandeel in Australië te vergroten

De twintig melkveehouderijen van Aurora Dairies, in het zuidoosten van het land, produceren meer dan 100 miljoen liter melk per jaar. De nieuwe melkveehouderijen voegen daar nog eens 30 miljoen liter aan toe. De nieuwste aankoop omvat ook 5.000 koeien. De melkveehouderijen leveren hun melk nu nog aan bij Saputo Dairy Australia. Bekend is dat dit bedrijf betrokken was bij de financiering van ten minste een van de melkveehouderijen.

Aurora is al enige tijd bezig zijn marktaandeel in Australië te vergroten. Daarbij beperkt het zich niet tot de staat Victoria. Eerder dit jaar kocht het voor € 25 miljoen vier melkveehouderijen bij Mount Gambier in Zuid-Australië van de Beston Global Food Company.

Melkaanvoer verleggen naar Fonterra

Inmiddels is duidelijk dat de laatste aankoop ook gevolgen kan hebben voor de melkfabriek van Saputo in Maffra. Verschillende betrokkenen uit de sector hebben bevestigd dat Aurora zijn melkaanvoer per 1 november zal verleggen van Saputa naar Fonterra. De melkfabriek in Maffra werd eerder dit jaar al voor vijf maanden gesloten wegens druk op de melkaanvoer.

PSP is eveneens eigenaar van een aantal melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland en nam recent een aandeel van 24,9% in de grootste aandeelhouder van Fonterra, Dairy Holdings. Dat laatste bedrijf op het Zuidereiland telt 59 melkveehouderijen, die bijna 200 miljoen liter melk produceren. Aurora levert in Victoria en Tasmanië al grotendeels aan Fonterra.

PSP speelt rol van betekenis down under

PSP uit Montreal, dat de pensioenen van de Canadese publieke sector beheert, speelt inmiddels een rol van betekenis in de Australische landbouw. Het is in die sector de grootste investeerder down under. Het fonds bezit 1,3 miljoen hectare land en heeft ook waterrechten in Australië. De totale investeringen van het fonds in Australië komen uit op ruim € 1,85 miljard.

Begin dit jaar nam PSP voor € 521 miljoen Webster Limited over, één van de grootste landeigenaren met 340.000 hectare grond in bezit. En bovendien eigenaar van de jaarlijkse rechten op 153.000 megaliter water. Eind vorig jaar betaalde PSP € 524 miljoen voor 12.000 hectare aan boomgaarden met amandelbomen in Victoria en de rechten op 90.000 megaliter water. Die waterrechten waren alleen al bijna € 300 miljoen waard. Eind 2018 kocht PSP voor € 127 miljoen een meerderheidsbelang in het akkerbouwbedrijf BFB, dat 44.000 hectare land in bezit heeft bij Temora in het zuiden van de New South Wales.

Het pensioenfonds is bekend met het wettelijke systeem in Australië

PSP heeft verreweg de meeste van zijn natuurlijke belangen opgekocht in Australië. Uit het laatste jaarverslag van 2019 blijkt dat het fonds 57,6% van zijn investeringen in natuurlijke bronnen in Australië stak. En daar zijn de overnames van dit jaar niet in meegenomen. Noord-Amerika was goed voor 33,3% en Latijns-Amerika voor 7,6%. Het pensioenfonds is bekend met het wettelijke systeem in Australië. De economie lijkt op die van Canada. Hoofd natuurlijke bronnen Marc Drouin heeft eerder laten weten dat PSP zoekt naar bedrijven in landen waar groei mogelijk is, waar voldoende potentiële handelspartners zijn en waar sprake is van een stabiele omgeving. “Australië voldoet aan al deze criteria”, zei hij. PSP speelt zo in op de groeiende behoefte aan voeding van hoge kwaliteit. Consumenten willen producten uit landen met een schoon en groen imago, aldus Drouin.

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin