Personeel slachterij doet beklag over werkomgeving

Personeel van pluimveeslachterij GPS heeft samen met vakbond FNV de directie dinsdagmorgen 8 september een petitie aangeboden waarin zij hun beklag doen over de arbeidsomstandigheden.

De werknemers zeggen te worden geïntimideerd en niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk moe te worden van het werk. Ze eisen dat er geen verdere veranderingen binnen de slachterij komen zonder overleg met de vakbonden, dat goede werknemers in vaste dienst komen en er geen structureel overwerk meer is.

Stijgende werkdruk

Volgens de vakbond worden contracten niet verlengd en steeds meer goedkope arbeidskrachten ingezet. Zo’n 60% van de medewerkers is uitzendkracht en 60% van het personeel is arbeidsmigrant. “Op dit moment verliezen we te vaak goede collega’s, omdat ze geen uitzicht op een contract bij GPS hebben. Hiervoor krijgen wij steeds nieuwe collega’s die het werk geleerd moet worden. Er is te weinig tijd voor goede begeleiding. Nieuwe collega’s spreken niet allemaal dezelfde taal. Daardoor stijgt de werkdruk voor ons allemaal”, aldus de petitie.

Gevaarlijke situaties

Volgens FNV-woordvoerster Margo Lesniewska ontstaan in de fabriek gevaarlijke situaties doordat de onderlinge communicatie moeilijk is. Er is veel overwerk en medewerkers zitten overspannen thuis. Overuren maken wordt opgelegd. Niet willen overwerken wordt gezien als werkweigering. Met het risico op verlies van je contract.”

Acties

Als de directie niet uiterlijk volgende week woensdag met een positieve reactie komt, volgen acties. “Hoe die eruit zullen zien, hangt af van de toon van het antwoord van de directie”, zegt Lesniewska.

De directie heeft kennis genomen van de inhoud van de petitie en van de standpunten. “We willen graag praten over ideeën voor verbetering, staan open voor overleg en willen het gesprek aangaan met FNV en de medewerkers.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.