Perspectieven zuivelmarkt minder rooskleurig

De Europese zuivelmarkt gaat spannende tijden tegemoet. Trekt de markt iets aan, zodat erin de komende maanden nog iets extra verdiend kan worden na alle corona-sores?

Of blijft de markt als geheel onder druk staan? Het is moeilijk te zeggen hoe de markt zich uiteindelijk zal ontwikkelen, maar voorlopig zijn de perspectieven minder gunstig dan tot voor kort gedacht. Vooral de exportmarkt is veel moeilijker dan eerst gehoopt, omdat de euro-dollarkoers sterk is verslechterd voor de Europese exporteurs. Het is daarom opboksen tegen goedkoop Amerikaans en deels ook Nieuw-Zeelands aanbod. Europese melkpoeders en boter zijn daardoor niet meer concurrerend.

Voedingsindustrie

De Europese zuivel moet het daarom voor een groot deel hebben van de interne EU-markt en van de voedingsindustrie. De Europese prijzen voor mageremelkpoeder en ook boter zijn daardoor vrij stabiel. Op de kaasmarkt is er ook niet heel veel activiteit, maar hier lijkt de de prijs voor Goudse foliekaas toch iets in de lift te zitten. De mozzarella-prijs blijft zwak.

Bij de vloeibare zuivel is het beeld gemengd. Room is licht in prijs gedaald naar € 4,35 per kilo. Ook de prijs van magere melkconcentraat is verder gedaald. Het zijn verlate reacties op een weg-ebbende prijspiek van enkele weken geleden. Toen leek er als gevolg van droogte een tijdelijk tekort te ontstaan aan verse melk. Die situatie dreigt inmiddels niet meer. Vorige week daalde de spotprijs voor rauwe melk met meerdere centen. Deze week onderging de spotmelkprijs een kleine correctie omhoog.

Prognose: meest dalende prijzen, kaas stabiel tot licht stijgend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.