Petitie voor lagere btw op groenten fruit

Algemeen directeur Marcel Huizing van supermarktketen Dirk. De supermarktketen startte eerder dit jaar een online petitie om de belasting op groente en fruit te verlagen. - Foto: ANP
Algemeen directeur Marcel Huizing van supermarktketen Dirk. De supermarktketen startte eerder dit jaar een online petitie om de belasting op groente en fruit te verlagen. - Foto: ANP

Groenten en fruit moeten goedkoper worden gemaakt door de btw te verlagen. Dat is goed voor de gezondheid. Een petitie met die strekking bracht algemeen directeur Marcel Huizing van supermarktketen Dirk dinsdag 8 juni onder de aandacht van de Tweede Kamer.

Het was de eerste keer sinds de invoering van de coronamaatregelen in de Tweede Kamer dat er weer een fysieke aanbieding was van een petitie. Huizing had 52.852 handtekeningen bij zich van Nederlandse consumenten die zijn pleidooi ondersteunen.

Huizing zei in een toelichting dat prijsverlaging helpt bij het verhogen van de consumptie van gezonde producten. Hij is echter tegen een hogere prijs voor producten met veel suiker of vet. “Ik vind dat je moet stimuleren, niet straffen.”

CBL wil vooral goed informeren

Dirk kwam dinsdag als enige supermarkt met deze petitie in de Tweede Kamer. Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL), de koepel van supermarkten, heeft verandering van de btw-tarieven niet in het wensenlijstje staan, dat eerder naar de informateur is gestuurd. De supermarktenkoepel wil de consument vooral door goed informeren tot een ander consumptiegedrag stimuleren.

Geen suikertaks

Dirk doet dat ook, zegt Huizing, bijvoorbeeld door bij frisdranken aan te geven hoeveel suiker erin zit en door geen snoep meer aan te bieden bij de kassa‘s. “Maar we zijn geen voorstander van de suikertaks.”

Volgens CBL werkt een suikertaks marktverstorend. De supermarktkoepel laat het beleid voor de btw-tarieven over aan de politiek en neemt daarover geen standpunt in.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer