Petje af voor Bart Kemp

14-01 | |
Vergaderboer Columnist
Bart Kemp, voorzitter van Agractie Nederland. - Foto: Koos Groenewold
Bart Kemp, voorzitter van Agractie Nederland. - Foto: Koos Groenewold

Agractie won de rechtszaak tegen Dier&Recht over hun anti-zuivelcampagne.

Daarin wordt de boer verweten dat hij met de productie van Zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Dat pikte Bart Kemp, voorzitter van Agractie, niet. Ze togen naar de rechter en kregen gelijk. De betwiste beelden mag Dier&Recht niet meer vertonen. Proficiat, Agractie, ga zo door.

Want deze slag is wel gewonnen, maar de strijd niet. Dat bleek uit de column ’Het dierenleed dat Zuivel heet’ van Rutger Bregman. Voor de duidelijkheid: Bregman is gezaghebbend schrijver van de bestseller ‘De meeste mensen deugen’. Welnu, Bregman deugt niet in zijn opstelling tegenover de zuivel. Dat is vreemd van een schrijver, die als missie heeft: ‘Veel mensen hebben een zwart wereldbeeld. Daarom wil ik schrijven over wat wèl goed gaat in Nederland en de wereld.’

Nare beelden

Daar lijkt het in zijn eenzijdige column over de zuivel niet op. En het was geen vergissing, want hij staat er volledig achter. Dat bleek in een uitzending van Op1. Daar was hij samen met Bart Kemp uitgenodigd. Die kwam in het hol van de leeuw, maar verdedigde de zuivel met verve. En hij had het zwaar. Bregman en de redactie van Op1 speelden kennelijk onder één hoedje. Ze hadden een verzameling nare beelden uit de veehouderij. De al lang gevoerde discussie oven het scheiden van koe en kalf. Het zielige lot van de kalveren, die eindigen in de vleeskalverhouderij. Kippen in te kleine hokken. En ga zo maar door.

‘Bullshit’

Daar moest Bart Kemp tegenop boksen. Dat deed hij met verve. Hij zetten de foutieve beelden recht en hij kreeg de mensen, die verder aan tafel zaten, op zijn hand. ‘Bullshit’, riep hij als er een verkeerd beeld werd vertoond. En zie, aanklager Bregman schrompelde ineen. Hij had geen echte argumenten, maar selectief gewinkeld in rapporten van de laatste jaren. Ondersteund met beelden, die een gelijkgestemde redactie bij elkaar had gezocht. Die werden overtroefd door de pure argumenten, die Kemp er als praktijkman tegenin bracht.

Een verademing om een boerenleider zo te zien winnen.
Beheer