Doorgaan naar artikel

Peulvruchten veelbelovend voor Vlaanderen

Er zit muziek in de teelt van peulvruchten in Vlaanderen. De vraag van consumenten en de retail vertoont een stijgende lijn.

Daarbij zijn de eerste teeltervaringen positief. Het enthousiasme onder telers om ermee aan de slag te gaan is groot. Dat meldt het Vlaams informatievetrum voor de land- en tuinbouw (VILT) “Het komt er nu op aan om de teelttechniek verder onder de knie te krijgen en lokale ketens op te zetten”, zegt Jana Baeyens van onderzoeksinstituut ILVO. “Want alle basisvereisten om de teelten te doen slagen, zijn aanwezig.”

Aanvoer van buiten Europa

Peulvruchten zijn een alternatief voor vlees, vis of zuivel. Maar het merendeel van die linzen, kikkererwten, edamame (groen geoogste soja), soja of kidneybonen komt van buiten Europa. Die aanvoer is onzeker en bovendien fluctueren de prijzen sterk. Dat is een belangrijke motivatie voor primaire verwerkers, handelaars en voedingsbedrijven om te kijken wat lokaal mogelijk is.

Passend in Green Deal

“Peulvruchten passen mooi in de Green Deal van de Europese Commissie”, vertelt Baeyens. “De bijhorende Farm to Fork- en Biodiversiteitsstrategieën stellen dat het gebruik en de schadelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 moet halveren, het meststoffengebruik met een vijfde moet verminderen en verlies van nutriënten eveneens moet halveren. Met groene gewassen zoals peulvruchten kunnen telers hun rotatie uitbreiden.”

Auteur: Isabelle Braet (Vilt)

Beheer
WP Admin