Physee haalt met gecoate kas meer efficiëntie uit licht

14-02-2020 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Met een nieuwe coating kan kassenglas licht omzetten in plantengroei én energie opwekken.

De TU scale-up Physee, die dataleverende en energieopwekkende dubbelglas ruiten maakt voor vastgoed en industriële gebouwen, stapt ook in glas voor de glastuinbouw. Daarvoor wordt gewerkt aan een coating die het UV-licht met een golflengte tussen 200 en 400 nanometer kan omzetten in PAR-licht met een hogere golflengte tussen 400 en 700 nanometer. Physee noemt de coating PAR+.

UV-licht heeft meer energie dan PAR-licht

PAR staat voor Photosynthetic Active Radiation, en is dus het deel van de zonnestralen dat door de plant in bladgroen wordt omgezet. UV-licht heeft meer energie dan PAR-licht en is om te zetten in groeilicht. “Al naar gelang de dikte van de coating kan meer of minder van het zichtbare UV-licht worden omgezet in het voor planten bruikbare PAR-licht”, zegt Sadiq van Overbeek van Physee. “Maar je wilt ook rekening houden met bijvoorbeeld de hommels in de kas, die ten minste 7% UV-licht nodig hebben om te kunnen zien waar ze vliegen. En sommige planten hebben ook meer of minder UV-licht nodig.”

UV, PAR, energie of warmte

Het met de coating omzetten van UV- naar PAR-licht heeft ook invloed op de warmte die de kas invalt. Ook het gedeelte van het zonlicht met een golflengte van 700-1.000 nanometer is in de toekomst te gebruiken om energie op te wekken. Maar het kan ook gewoon gebruikt blijven worden als warmte, naar gelang dat in de teelt gewenst is.

Productieverhoging diffuus glas

Van Overbeek: “De coating werkt vooral goed in combinatie met diffuus glas, anders blijft een groot deel van het omgezette licht gevangen in het glas. En de coating kan in de fabriek op het glas worden aangebracht of later erop gesprayd.” Eind van dit jaar wil Van Overbeek ongeveer 50 vierkante meter glas van een aantal kassen gaan coaten. Volgend jaar volgt in samenwerking met WUR een proef om het effect op de gewassen te onderzoeken.

Stijger
Harry Stijger Freelance redacteur
Meer over


Beheer