Pieken en dalen in seizoen Franse wintergroenten

De coronacrisis zorgde voor een goede vraag naar Franse wintergroenten. Het aanbod bleef echter achter, wat leidde tot hogere prijzen.

De Franse wintergroenten hebben een wisselend seizoen achter de rug. Eind vorig jaar en begin 2020 lag de vraag door de zachte winter op een laag niveau, maar door de ‘confinement’ ofwel het coronaslot zocht de consument zijn of haar heil sterk in verse producten uit eigen land. Het aanbod bleef echter beperkt doordat Franse telers steeds minder van die groenten willen verbouwen.

Bloemkool belangrijkste groente

Bij de belangrijkste groente, bloemkool, valt de daling nogal mee. Deze teelden de Fransen afgelopen seizoen op 16.447 hectare, 1% minder dan een jaar eerder maar wel het vierde achtereenvolgende jaar met een kleiner areaal. Het verreweg grootste deel daarvan is te vinden in Bretagne, de groentetuin van Frankrijk waar je in het voorjaar door velden en velden bloemkolen kan rijden. Bij witlof kromp het areaal met 2% naar 8.544 hectare wat inmiddels wel 5% minder is dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal andijvie is met 1.721 hectare 4% kleiner dan vorig jaar en nu al 7% minder dan dat gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Ongunstige weersomstandighede

Alleen prei en wortelen zijn bij de Franse telers nog wel in trek, want daar namen de arealen toe met 3% naar respectievelijk 5.053 hectare en 7.056 hectare. Door de ongunstige weersomstandigheden daalde de productie bij de wintergroenten nog sterker. Zo kwam er aan bloemkool met 222.000 ton 7% minder dan de velden en zakte de oogst aan prei met 2% naar 148.000 ton. Wortelen voor de versmarkt vormt hier de – enige – uitzondering want die leverden met 301.000 ton 3% meer op dan een seizoen eerder.

Wortelen in trek

Wortelen is ook een goed voorbeeld van de marktontwikkeling gedurende de afgelopen maanden. Nadat de vraag in de eerste maanden van het seizoen onder druk bleef, leidde de corona-lockdown tot een ware hausse. Marktonderzoeker Kantar Worldpanel berekent dat er in de eerste vier weken van die maatregel in Franse winkels ruim 40% meer worteltjes werden verkocht dan een jaar eerder. Omdat de logistiek de aanvoer niet bij kon houden, steeg de prijs sterk hoewel de torenhoge prijzen van een jaar eerder over het hele seizoen gezien niet werden geëvenaard. Daardoor zagen de worteltelers in Frankrijk hun omzet uiteindelijk toch 9% lager uitkomen dan in 2018/19.

Prijzen bloemkool 38% hoger

Voor de telers van bloemkool verliep het seizoen een stuk gunstiger. Zij konden vroeg in het seizoen profiteren van een fors hogere export, terwijl in het daarop volgende najaar de zware regenval de oogst moeilijk maakte en daardoor de prijzen wat opdreef. In februari kreeg de gewasontwikkeling weer een goed ritme, maar bleef de vraag bedrukt door het zachte weer. Vanaf maart zorgde de seizoensmatige daling van het aanbod in combinatie met de explosief toegenomen vraag van thuis-kokende huishoudens naar bloemkool uit Bretagne voor een sterke opwaartse druk op de prijzen. Die kwamen uiteindelijk over het hele seizoen gezien 38% hoger uit dan een jaar eerder, waardoor de telers ondanks de lagere productie toch ruim een kwart meer aan omzet in hun boeken konden schrijven.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.