Pijnbestrijding helpt pasgeboren kalveren

08-11-2019 | Laatste update op 08-08 | |
Gebruik van een NSAID kan een pasgeboren kalf hulp bieden. - Foto: Henk Riswick
Gebruik van een NSAID kan een pasgeboren kalf hulp bieden.

Gebruik van een NSAID kan kalveren die tijdens een zware bevalling zijn geboren de moeilijke eerste dagen door helpen.

Kalveren die geboren worden uit een zware bevalling van de moederkoe hebben baat bij directe pijnbestrijding met pijnstillers, zogenoemde NSAID’s. Dat bepleit Faith Cullings, verbonden aan de Universiteit van Michigan. De kalveren kunnen, als gevolg van de zware bevalling, tijdelijk zuurstoftekort hebben doorgemaakt. Ook kunnen ze de lichaamstemperatuur vaak moeilijker op peil houden en kunnen ze gekneusde of zelfs gebroken ribben hebben. Door mogelijke pijn en vermoeidheid hebben ze een grotere kans te overlijden in de eerste 24 uur. Daarnaast vermoedt de rundveespecialist dat er effecten kunnen zijn op langere termijn.

Pijnstilling bij kalveren leidt tot lagere Vigor-score

Cullings verwijst naar een studie die gedaan is bij 284 kalveren waarbij de helft een pijnstiller/ontstekingsremmer (Meloxicam) heeft gekregen en de andere helft een placebo. De kalveren zijn beoordeeld vlak voor de behandeling en ook 1 – 6 uur na de behandeling op basis van de Vigor-score. Hierbij wordt een visuele beoordeling uitgevoerd en wordt gekeken naar beweging, algemene reactie van het dier, zuurstofniveau in het bloed en hart- en luchtwegfuncties. Kalveren die tijdens een zware geboorte ter wereld zijn gekomen, hebben gemiddeld een lagere Vigor-score dan kalveren die bij een normale tot lichte bevalling zijn geboren.

Het blijkt dat de kalveren die een pijnstiller toegediend kregen na 6 uur een duidelijk betere Vigor-score hadden dan de kalveren die het zonder pijnstiller moesten stellen. De behandelde kalveren hadden ook een betere zuigreflex.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Hogenkamp


Beheer