Pittig rooiseizoen zorgt voor vaste aardappelmarkt

06-12-2019 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Telers hebben een pittig oogstseizoen achter de rug. Althans de meesten hebben de aardappelen ondertussen uit de grond. Het heeft meer tijd, energie en geld gekost om de aardappelen te rooien.

De aardappelmarkt is ondertussen redelijk vast. Voor goede droge partijen worden nette prijzen betaald. Maar er zijn ook wel veel mindere partijen te vinden. De industrie helpt eerst de telers om deze mindere partijen weg te werken. De temperatuur is deze week toch een paar nachten rond het vriespunt geweest en met de mist gedurende de dag drogen de aardappelen slecht. De afzet naar de vlokken lijkt deze week overigens iets rustiger dan de voorgaande weken.

Geen goede afspiegeling

PotatoNL hield de notering voor fritesgeschikt (cat. 1) eerder deze week stabiel op € 13 tot € 15 per 100 kilo. Voor frites (cat. 2) werd € 1,13 lager genoteerd op € 15,25 tot € 17,50 per 100 kilo. De fysieke marktprijzen staan onder druk door de aardappelen die moeten worden geruimd. Dat lijkt echter geen goede afspiegeling van wat er in de markt speelt. Het Belgische Belgapom houdt ook de verschillende noteringen voor fritesgeschikte aardappelen (Bintje, Fontane en Challenger) gelijk op € 12,50 per 100 kilo. Ook de cashsettlement bleef deze week onveranderd op € 14 staan. De Nederlandse inbreng was 29 cent lager, maar dat werd gecompenseerd door een hogere Duitse inbreng (+€ 0,43). De inbreng vanuit België en Frankrijk was gelijk vergeleken met de voorgaande week.

Termijnmarkt boven € 18

De aardappelnotering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig testte deze week de bovengrens. De notering opent 6 december met € 18,30 per 100 kilo. Deze week bevond de notering zich rond € 18. Een week eerder werd nog rond het prijsniveau van € 17,50 genoteerd.

Prognose: stabiel tot opwaartse prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer