Plaatsen van biggen is grote uitdaging

03-08 | |
De biggenexport ligt stil en dieren blijven langer bij de fokker. Foto: Ronald Hissink
De biggenexport ligt stil en dieren blijven langer bij de fokker. Foto: Ronald Hissink

Waar op de varkensmarkt een positieve ondertoon voorzichtig de stemming wat doet opleven, is daar bij de biggen geen sprake van. De markt is erg rustig, en dat is dan nog een understatement. De vaste afzetlijnen lopen door. Maar wie biggen over heeft, heeft een probleem. Want daar is bijna geen koper voor te vinden.

De Duitse biggenprijs is al weken stabiel op € 42,50 per big, maar de handel is erg rustig. Varkenshouders met vaak gemengde bedrijven verkiezen de zekerheid van de opbrengst door hun graan te verkopen in plaats van dat tot voer te maken en via varkens te verwaarden. Zij leggen geen biggen op. En doordat de Duitse afzet ook vaker 4 keer D vraagt, zijn de beschikbare plekken nog schaarser.

In Spanje boekt de nationale prijs in Zamora weer € 1 bij naar € 51 per big. Maar de prijs van importbiggen is gefileerd. De export is aan alle kanten lastig. Zo worden door het warme weer nauwelijks of geen exportvergunningen afgegeven. Daarnaast zorgt de eis om bloed te tappen voor een extra hindernis. De kostenpost van € 2 tot € 3 per big maakt export dan voor verzamelkoppels al bijna niet meer interessant. Maar ook grote koppels biggen gaan voor kleingeld, omdat kopers weten dat zij de macht hebben op dit moment.

Dat resulteert erin dat veel biggen blijven liggen. Ook het aantal slachtbiggen neemt toe. De slachterij in Lichtenvoorde, waar biggen worden geslacht, draait zelfs in deze vakantietijd op 100% van zijn capaciteit. En dat is geen teken van weelde.

De biggenprijs blijft ook deze week weer staan. Niet dat het de handel weerspiegelt, maar meer omdat verder zakken geen zin heeft. Maar er is op dit moment geen enkel signaal dat op een stijging van de prijs duidt. Vion noteert opnieuw € 40,50 (€ 37,16 ex btw) per big en de DCA BestPigletPrice blijft staan op € 41,50 per big.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer