Plan tegen methaan vindt bijval in Glasgow

President Joe Biden van de Verenigde Staten op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow, Schotland. - Foto: ANP
President Joe Biden van de Verenigde Staten op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow, Schotland. - Foto: ANP

Bijna honderd landen hebben zich aangesloten bij het initiatief van de Verenigde Staten en de Europese Unie om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen.

De Amerikaanse president Joe Biden maakte dat bekend op de klimaattop in Glasgow.

De deelnemende landen beloven de methaanuitstoot met 30% te verminderen in 2030 ten opzichte van tien jaar eerder. Sinds EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry het initiatief vorige maand lanceerden, hadden zich al tientallen landen aangemeld. Volgens Kerry willen meer dan honderd landen meedoen.

Global Methane Pledge-initiatief

Methaan is na CO2 het belangrijkste broeikasgas. Het is de bedoeling dat door het zogenoemde Global Methane Pledge-initiatief de opwarming van de aarde in 2050 minstens 0,2 graden lager is dan voorzien. Methaan komt uit heel diverse bronnen, waaronder vee, afvalverwerking, de olie-industrie en natte rijstteelt. Meer dan de helft van de wereldwijde uitstoot komt door menselijke activiteit. Toch komt een aanzienlijk deel uit de natuur. Moerassen zijn een belangrijke bron, evenals de smeltende permafrost-gebieden in het arctische gebied. Die laatste bron van uitstoot groeit, al is niet exact in beeld hoe hard dat gaat.

Lees verder onder de grafiek

Meer methaanuitstoot door groei veestapel

De uitstoot door veehouderij, met name herkauwers, stijgt wereldwijd, omdat wereldwijd de veestapel groeit. Een andere bron die de afgelopen jaren is gegroeid, is de winning van schalie-olie en -gas in de Verenigde Staten, waarbij methaan weglekt. De VS gaan die uitstoot nu als eerste fors verminderen. Bedrijven worden verplicht lekken te dichten.

De VS zetten daarnaast in op uitstootvermindering uit afval en vanuit de landbouw. Er komen stimulerende maatregelen voor mestopslag, biogasproductie, ander veevoer en andere vormen van klimaatslimme landbouw. “Een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen tijdens dit beslissende decennium om de 1,5 graad binnen bereik te houden, is het zo snel mogelijk reduceren van onze methaanemissies”, zei Biden.

Methaan binnen negen jaar voor 50% afgebroken

Methaan is een erg sterk broeikasgas, maar het blijft wel veel minder lang in de atmosfeer dan CO2. Binnen negen jaar is de helft afgebroken. Een over meerdere jaren constante uitstoot leidt daardoor niet tot extra opwarming, in tegenstelling tot CO2, waarvan de concentratie stijgt met de uitstoot.

Mede-auteur: Johan Oppewal

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer