Plan voor luchttransport Ierse kalveren vertraagd

01-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een pilotproject om Ierse kalveren per vliegtuig te transporteren naar andere Europese landen is om verschillende redenen vertraagd.

De Ierse agrarische onderzoeksinstelling Teagasc geeft voorrang aan het onderzoek naar alle aspecten van kalvertransport per vrachtwagen en schip. Dat heeft een woordvoerder van Teagasc desgevraagd meegedeeld. De Ierse dienst wil alle mogelijke transportmogelijkheden voor kalveren in kaart brengen en heeft in dat kader ook een pilot met luchtvervoer gepland. Teagasc was oorspronkelijk van plan die proef eind deze maand of begin mei uit te voeren, maar dat is nu uitgesteld. Ook is nog niet vastgesteld naar welke bestemming de vlucht uitgevoerd zou worden.

Gezamenlijk onderzoeksproject Moove

De pilot maakt deel uit van een gezamenlijk onderzoeksproject Moove van Teagasc en het Ierse ministerie voor landbouw. “Dit is speciaal opgesteld om vitale basisdata te verzamelen en om te kijken welke beste-praktijk aanbevelingen we kunnen doen om het welzijn van de kalveren en het duurzame transport van kalveren naar EU-bestemmingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Het project moet tekorten in de huidige kennis opvullen en is er op gericht om op bewijs van die informatie het welzijn van kalveren die op transport gaan te verbeteren. Alle transportvormen, inclusief vliegen, worden onderzocht om te kijken of ze mogelijkheden bieden om dat welzijn te verhogen”, aldus de woordvoerder.

Schouten kritisch op plan Ierland

Minister Carola Schouten van landbouw heeft zich inmiddels al kritisch uitgelaten over het plan van Ierland om kalveren per vliegtuig naar Nederland te transporteren, in plaats van per boot. Ze heeft Ierland haar zorgen geuit over de effecten van lange transporten op het dierenwelzijn van jonge dieren. Ook al is de vlucht relatief kort, dan nog past het transport van de dieren niet in de inzet van Schouten inzet om ongespeende dieren, zoals deze jonge kalveren, alleen over korte afstanden te vervoeren. Daarnaast zijn er zorgen over extra stress voor de dieren vanwege de vlucht en bijbehorende vreemde geluiden en geuren, aldus de minister in antwoord op Kamervragen van de PvdD.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.