PlanetProof-label groeit, maar is ook duur

14-04 | |
Foto: HAK
Foto: HAK

Stichting Milieukeur (SMK) uit zich in haar jaarverslag over 2020 zeer content met de groei van een van haar belangrijkste labels On the way to PlanetProof.

De organisatie geeft daarbij wel aan dit een stevige financiële inspanning kost. Niet alleen van SMK, die opnieuw in de min komt op de balans, maar zeker ook van de betrokken boeren en tuinders. SMK heeft in 2020 een netto exploitatieverlies geleden van € 113.000, vergelijkbaar met 2019. Het totale verlies van € 263.000 is in mindering gebracht met de jaarlijkse voorschotbijdrage van € 150.000 van leden van het GroentenFruit Huis.

15% groei van het aantal keurmerkhouders

Het aantal telers met een PlanetProof-certificaat groeit gestaag verder, meldt SMK. Het areaal tafelaardappelen, groenten en kruiden dat wordt geteeld onder het label On the way to PlanetProof is met 47% bijna de helft van het totaal. Voor fruit is dat 35%. Per januari 2021 zijn er 1.583 bedrijven die hun plantaardige productie verduurzamen op basis van de criteria van On the way to PlanetProof. Daarbij zijn 96 handelsbedrijven gecertificeerd. Dit betekent een groei van 14,8% ten opzichte van 2020. Samen betekent dat 15% groei van het aantal keurmerkhouders in de plantaardige sector.

Spectaculaire groei in het winkelschap

Telers zien de meerwaarde van inspanningen voor verduurzaming nog niet in hun gewassaldo’s terug. Directeur Gijs Dröge geeft aan hiervoor oplossingen – oftewel een verdienmodel – te zoeken. De belangstelling voor PlanetProof komt door de spectaculaire groei van het keurmerk in het winkelschap, zegt hij. “Volgens de Monitor Duurzaam Voedsel van WUR bedroeg de groei in 2020 ruim 600%”, licht Dröge toe. “In werkelijkheid is de groei groter, omdat veel gecertificeerd product nog zonder zichtbaar keurmerk in de winkel ligt.”

SMK wil het certificatieschema voor plantaardige producten op één Europese leest schoeien. Daarmee is het geschikt om aan te sluiten op grotere Europese systemen, zoals SAI en GlobalGAP.

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer