Plannen Waalse suikerfabriek op losse schroeven

22-07-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Bietentelerscoöperatie CoBT is bevreesd dat de plannen voor een nieuwe suikerfabriek in Seneffe in Wallonië niet doorgaan. Volgens de coöperatie willen de banken geen geld lenen, meldt het Belgische vakblad Landbouwleven.

De Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) wil een nieuwe suikerfabriek bouwen in Feluy in de gemeente Seneffe in Wallonië. Inmiddels hebben 1.600 bietentelers zich aangesloten bij de coöperatie. Zij gaan tien jaar lang samen 1,625 miljoen ton bieten per jaar leveren. De coöperatie heeft inmiddels een eigen vermogen toegezegd gekregen van € 134 miljoen. Dat kan worden verhoogd naar € 180 miljoen. Dan is er nog € 180 miljoen nodig als externe financiering. Daarover wordt onderhandeld met banken.

Vergunningen rond

CoBT-coördinator Benoît Haag begrijpt niet waarom de banken aarzelen. Volgens Haag zijn alle vergunningen voor de suikerfabriek rond. Er is voldoende eigen vermogen. De aanvoer van de bieten ligt voor tien jaar vast. En het wordt volgens Haag de meest moderne suikerfabriek in Europa waar goedkoop suiker kan worden geproduceerd. Volgens CoBT is de afzet van veel suiker al vastgelegd in intentieverklaringen met afnemers.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer