Planning is crux bij export naar VK

Foto: ANP
IMG_ANP-419344057

Planning is het kernwoord bij de export en invoer van plantaardige en dierlijke producten van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Brexit-coördinator Hillefien Strijland van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte dat woensdag 30 december duidelijk bij een webinar voor het bedrijfsleven over het net voor kerst gesloten akkoord tussen de Britten en de Europese Unie.

Strijland zegt dat veel bedrijven al de juiste voorbereidingen hebben getroffen, maar het blijft bij elk transport naar het VK van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. “Houd rekening met doorlooptijden”, zei Strijland. Bedrijven moeten er niet van uitgaan dat keuringsdiensten op elk moment beschikbaar zijn voor de afgifte van exportcertificaten. Tegelijk dient ook in het Verenigd Koninkrijk de juiste formele afhandeling tijdig geregeld te zijn. Het komt volgens Strijland aan op goede afspraken over de gehele keten van het transport, zodat iedere partij weet wie voor wat verantwoordelijk is.

Invoer levende dieren

Voor de invoer van levende dieren zijn op dit moment alleen de inspectieposten bij vliegveld Maastricht en bij Schiphol toegerust. Er wordt alles op alles gezet om al op 1 januari ook in Hoek van Holland voor bepaalde dieren een inspectiepunt voor de invoer te hebben ingericht, aldus Strijland.

Export Nederlands pootgoed naar VK blijft mogelijk

Er gelden geen invoerheffingen voor de invoer of export van producten van Britse oorsprong of van EU-oorsprong. Maar wat betreft de douane-afhandeling geldt voor de handel vanaf 1 januari dat het VK een zogenoemd ‘derde land’ is, dat geen deel uitmaakt van de EU. De invoer van pootgoed uit het Verenigd Koninkrijk is stopgezet. De export van Nederlands pootgoed naar het VK blijft in elk geval tot 1 juli wel mogelijk, aldus Strijland.

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag 30 december het akkoord bekrachtigd. Dat is in Brussel ook formeel gedaan door Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie en Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad. Het Europees Parlement neemt meer tijd voor de bekrachtiging van het akkoord.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.