Skip to content

Plant-based vlees kan goed zijn voor darmflora

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een flexitarische levenswijze effect heeft op de gezondheid.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
The Meatless Farm is in het Verenigd Koninkrijk bestempeld als het snelst groeiende plant-based foodmerk.  - Foto: David Parry premium

The Meatless Farm is in het Verenigd Koninkrijk bestempeld als het snelst groeiende plant-based foodmerk. - Foto: David Parry

Uit onderzoek van onderzoekers van London South Bank Univeristy, Middlesex University en de Russian Academy of Science blijkt dat plantaardig vlees een positief effect kan hebben op darmmicrobiota.

Uit tests met het alternatieve vlees van The Meatless Farm bleek dat het eten van vleesvervangers een paar keer in de week kan leiden tot meer enzymen in de darmen.

Ultra-bewerkt

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een flexitarische levenswijze een positief effect heeft op de gezondheid. Toch zijn er volgens de onderzoeker Miguel A. Toribio-Mateas van de London South Bank University nog veel twijfels. Plantaardig vlees wordt gezien als ultra-bewerkt, omdat de meeste producten veel vet of sodium bevatten.

Test op twintig deelnemers

In het onderzoek werd gekeken of plantaardig eten slecht is voor de gezondheid. Om dit te kunnen testen, schonk The Meatless Farm testmaaltijden aan de onderzoekers. Verder was het bedrijf niet betrokken bij het onderzoek. Er is gekozen voor dit bedrijf omdat hun producten in Europa, Amerika en Azië te verkrijgen zijn. Het vlees is te vergelijken met dat van Beyond Meat. De voeding werd getest op twintig deelnemers en een controlegroep. Het blijkt dat het volgen van een flexitarisch dieet positieve effecten kan hebben op de darmmicrobiota. Bepaalde enzymen kwamen bij de testgroep vaker voor. Het zijn geen enorme verschillen, maar wel consistent binnen de hele testgroep. De onderzoekers gaan hun conclusie nu nog verder testen.

Meatless Farm

The Meatless Farm is in het Verenigd Koninkrijk bestempeld als het snelst groeiende plant-based foodmerk. Zij richten zich op het produceren van plantaardige producten, met name vleesvervangers. De producten lijken sterk op reguliere vleesproducten door textuur en smaak. In 2020 kwam het bedrijf ook naar Nederland.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin