Doorgaan naar artikel

Plantaardig wordt leidraad in Edinburgh

De Schotse hoofdstad Edinburgh is naar eigen zeggen de eerste stad in Europa die plantaardig centraal stelt en zich daartoe zal houden aan het Plant Based Treaty.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva

Foto: Canva

De Schotse hoofdstad Edinburgh is naar eigen zeggen de eerste stad in Europa die plantaardig centraal stelt en zich daartoe zal houden aan het Plant Based Treaty. Het verdrag wil de milieuschade door het hedendaagse voedingssysteem aanpassen en geeft daartoe de voorkeur aan plantaardig boven zuivel of vlees.

Het besluit betekent onder meer dat plantaardig het uitgangspunt wordt bij schoollunches, in overheidskantines en bij soortgelijke voorzieningen. ‘Er is een duidelijk bewijs dat diëten met veel planteneiwit en minder vlees en zuivel leiden tot lagere broeikasgasemissies en dat het verschuiven van de consumptie naar plantaardig eten een groot reductiepotentieel heeft’, aldus een op verzoek van het stadsbestuur van Edinburgh opgesteld rapport. ‘Over de hele linie is de wetenschap duidelijk: de consumptie van vlees en zuivel moet verminderen om klimaatdoelen te bereiken.’

‘Belangrijke voordelen voor de gezondheid’

Wethouder Steve Burgess van de Groene Partij, die het voorstel indiende, spreekt van een ‘win-winsituatie’ voor de maatschappij. “Plantaardig heeft minder gevolgen voor het milieu, belangrijke voordelen voor de gezondheid en vermindert problemen rond dierenwelzijn.” Het stadsbestuur gaat er bij de regering voor Schotland op aandringen het verdrag voor het hele land te onderschrijven.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin