Skip to content

Plantaardige kaas niet altijd gezonde keuze

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Food & Health
Foto: Canva

Foto: Canva

Plantaardige alternatieven voor kaas zijn niet allemaal even gezond.

De Consumentenbond nam de kazen onder de loep en kwam tot de conclusie dat er grote onderlinge verschillen zijn. In totaal werden er 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread getest. Uit deze tests blijkt dat de grote verschillen voortkomen uit de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit. Hieruit blijkt dat plantaardige kaas op basis van noten beter is dan de varianten gemaakt van kokosolie.

Hoeveelheid zout

Een groot deel van de geteste vegan kazen krijgt een voldoende voor de hoeveelheid zout van de bond. Bijna alle plantaardige kazen scoren echter een onvoldoende voor de hoeveelheid eiwit. Dertien van de geteste kazen scoren hoger dan een zes in de test.

Kokosolie

Veel van de geteste kazen worden (deels) gemaakt van kokosolie. Wat bijna voor 85% bestaat uit onverzadigde vetten, een ongezonde vet. De olie wordt volgens de Consumentenbond veel gebruikt om textuur toe te voegen aan de kaas. Kokosolie is namelijk een van de weinige oliën die niet vloeibaar is bij kamertempratuur. Naast de onverzadigde vetten bevatten enkele kazen ook veel zout.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin