Doorgaan naar artikel

Plantenkweker Plantise ten onder aan energiecrisis

De grootste groenteplantenkweker van Nederland, het Bleiswijkse Plantise, werpt de handdoek in de ring.

Bestellingen van telers bij opkweekbedrijven blijven door de grote onzekerheid over energiekosten dit najaar ver achter bij normale jaren. - Foto: Dennis Wisse premium

Bestellingen van telers bij opkweekbedrijven blijven door de grote onzekerheid over energiekosten dit najaar ver achter bij normale jaren. - Foto: Dennis Wisse

De grootste groenteplantenkweker van Nederland, het Bleiswijkse Plantise, werpt de handdoek in de ring. ‘Een gestructureerde bedrijfsbeëindiging’, noemt CEO Marco Vermeulen het.

Het is geen faillissement. Dat wil Plantise juist voor zijn, zodat het niet lopende het opkweekseizoen klanten en personeel in één klap in de kou zet. Maar ‘lopende het opkweekseizoen’ dat is in de opkweek nu juist het grote probleem. Die klanten van Plantise en alle andere plantenkwekers in Nederland zijn voor het overgrote deel de Nederlandse glastuinders. En die schorten hun bestellingen bij de plantenkwekers op, vanwege dezelfde energiecrisis die ook Plantise zo hard treft en nu fataal wordt.

Lege kassen bij alle plantenkwekers

Die uitgestelde bestellingen geven bij alle plantenkwekers half of helemaal lege kassen, waar normaal in september en oktober de boel vol stond met jonge plantjes. Die valse start doet nu Plantise financieel de das om. Het bedrijf, met een jaaromzet van zo’n € 80 miljoen in jonge plantjes voor groente- en siertelers, zag liquiditeitsproblemen opdoemen. Om volle kracht door te gaan zou een financiële injectie nodig zijn. Maar de bank noch de aandeelhouders van het in 2019 uit drie familiebedrijven gefuseerde Plantise zien voldoende perspectief om het bedrijf in zijn volle omvang door de energiecrisis heen te loodsen. De toegenomen energie- en loonkosten wegen ook op termijn te zwaar.

‘Ketenleed zo klein mogelijk houden’

De inspanningen van de eind 2020 van buiten de drie families gehaalde CEP Marco Vermeulen zijn er nu volledig op gericht om contracten na te komen en ‘het ketenleed zo klein mogelijk te houden’. Hij voorziet nog een drukke winter in de kassen van Plantise om de vaste klanten toch nog van plantmateriaal te voorzien.

Marco Vermeulen (Plantise): "Voor klanten met een gertekende opdracht zetten we alles op alles om deze winter plant te leveren." Foto: Dennis Wisse
Marco Vermeulen (Plantise): "Voor klanten met een gertekende opdracht zetten we alles op alles om deze winter plant te leveren." Foto: Dennis Wisse

“Voor iedereen die getekende opdracht heeft, zetten we alles op alles om het bestelde product af te leveren”, aldus Vermeulen. Maar hij geeft ook aan dat daarvoor de medewerking van toeleveranciers nodig zal zijn. En telers die ondanks een contract nu alsnog hun bestelling willen onderbrengen bij een andere plantenkweker, “die zijn daar volledig vrij in, ook als ze al bij ons getekend hadden”.

Geen uitsluitsel buitenlandse activiteiten

In het persbericht is sprake van het ‘staken van de activiteiten in Nederland’. Naast de zes Nederlandse kweeklocaties met in totaal 50 hectare kassen, beschikt Plantise over deelnemingen in onder andere Frankrijk, Tunesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen. Wat er met die buitenlandse activiteiten gaat gebeuren, daarover kon Vermeulen nog geen uitsluitsel geven. “We zijn in eerste instantie vooral bezig met onze klanten en ons personeel in Nederland.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin