Doorgaan naar artikel

Plantui drukt markt waar zaaiuien steviger staan

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De kwaliteit van de latere plantuien valt erg tegen. Verschillende partijen zijn afgelopen periode afgekeurd.

De plantuien drukken de baalprijzen dan ook naar grofweg € 50 tot € 55 per 100 kilo. Een week eerder lagen die nog op € 60. De notering van beurs in Emmeloord klimt juist iets, maar dat is die voor gele zaaiuien. De gelezaaiuiennotering is deze week een betere weergave van de markt. De beurs in Emmeloord noteert voor zaaiuien uitgegroeid af land tussen € 32 en € 37 per 100 kilo voor de verschillende maatsorteringen.

Handel wacht af

Over het algemeen zijn er weinig gedane zaken geweest. De handel wacht af, omdat ze bij dit prijsniveau niet te veel voorraad van tevoren inkopen. En aan de andere kant zijn telers toch ook een beetje terughoudend met verkopen. De weerberichten met buien voor de komende dagen zijn ongunstig, waardoor de uien iets minder vlot van het land zullen komen.

Het blijft een beetje zoeken naar goede kwaliteit ook al zijn de voorraden van verwerkers en sorteerders na de regenperiode goed aangevuld. Er ligt geen boot voor Afrika; begin september staat er een op de planning. Voor exporteurs voelt het daardoor rustiger, omdat er meer tijd is om de uien op te slaan en goed te bekijken voordat ze worden gesorteerd.

Alert op kwaliteit

De kwaliteit is wel een dingetje; iedereen is erg alert op de kwaliteit. De zaaiuien slijten snel. De uien hebben veel tegenslag in het voorjaar en groeiseizoen gehad, waardoor de verwachting is dat een deel als prei overeind blijft staan. Daardoor zijn de uien vatbaar voor ziekten en bacteriën. De verwachting is dat er geen topopbrengsten zullen komen.

De vraag komt voornamelijk uit West-Afrikaanse landen. Uit Europa komt ook hier en daar meer vraag, deels omdat neerslag het aanbod uit directe omgeving stagneerde. Verpakkers met een optische sorteermachine kunnen makkelijker focussen op vraag uit onder andere Midden-Amerika en Azië. Heel grote volumes gaan nog niet weg. Daar is enerzijds de kwaliteit en het aanbod niet naar en anderzijds is de prijs hoog.

De markt voor rode uien blijft stevig, mede omdat rode uien nog amper beschikbaar zijn en de kwaliteit ook een issue is.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin