Doorgaan naar artikel

Plotseling ‘weggeknipt’ uit PlanetProof-systeem

Alfons uit het Broek - Foto: Uit het Broek

Alfons uit het Broek - Foto: Uit het Broek

Alfons uit het Broek, uit De Lutte ziet zich als PlanetProof-leverancier van het eerste uur opeens aan de kant gezet, samen met nog zo’n 30 RFC-leden. Volgens hem op onterechte gronden.

Overrompeld en oneerlijk behandeld voelt melkveehouder Alfons uit het Broek uit De Lutte zich door het besluit van FrieslandCampina om een groep leden uit Noordoost-Twente ‘uit PlanetProof te knippen’, zoals hij het zegt.

Uit het Broek snapt dat PlanetProof een marktgeoriënteerde melkstroom is, die moet kunnen meebewegen met vraag en aanbod, maar dat verklaart volgens hem nog niet waarom FrieslandCampina de Twentse boeren zó moest overvallen als deze week gebeurde.

Hoe bedoelt u dat?

“Het viel ons wel heel rauw op het dak, zonder waarschuwing vooraf en met een simpele mededeling dat het stopt voor ons. Zo hoort het niet te gaan! Je creëert er rechtsongelijkheid mee binnen de coöperatie. Het stopt niet omdat er geen markt is voor het product, zoals wordt gezegd, maar om logistieke redenen. Het zou te duur zijn om bij ons vandaan de melk naar Maasdam te brengen. Binnen een half uur heb je hier een RMO vol en met 10 minuten zit je op de A2 naar Rotterdam! Gekker nog is dat er over een tijdje een nieuwe wervingsronde start voor PlanetProof voor boeren dichter bij de fabriek in het westen. Wij mogen dan niet meer meedoen. Ik denk dat hiermee de kous nog niet af is.”

Doen jullie misschien iets minder goed, of zijn er nog andere redenen?

“Nee. Wij hier in Noordoost-Twente waren de eersten die met PlanetProof aan de slag gingen en we doen het prima. De omstandigheden zijn hier ook ideaal. Het is hier de tuin van Nederland, met veel landschapselementen, natuur. Kortom, prachtig. Het gebied leent zich er helemaal voor, al geeft het ons wel extra werk ten opzichte van andere regio’s waar je vaak grotere percelen hebt en makkelijker kunt boeren.”

Wat betekent het niet meer kunnen leveren van PlanetProof -melk in zakelijk opzicht?

“Het gaat om veel geld, die 2 cent per kilo melk. Voor ons bedrijf, met 1,9 miljoen kilo melk, gaat het om € 38.000 per jaar. We hebben dan ook het nodige gedaan om extra ons in te richten voor PlanetProof. We hebben gezorgd dat we meer grond onder het bedrijf kregen, we hebben ook overeenkomsten gesloten met terreinbeherende organisaties. Wij zagen het ook als iets voor de toekomst, waar je mee verder kunt. Ook voor onze zoon is het een hele domper.”

En nu?

“Ja, nu moet het mes overal goed langs, anders komt het niet goed. We moeten goed naar de kosten kijken. Eigenlijk moet je met de manier waarop wij hier boeren wel 4 cent extra hebben voor een kilo melk. We zagen deelname echter ook als iets waar je je klaarmaakt voor de toekomst. Dat beeld ziet er nu heel anders uit, maar we laten het er nog niet bij zitten.”

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin