Pluimveesector blij met 4 weken respijt

12-02-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren of pluimveebedrijven zich aan de ophokplicht houden. - Foto: ANP
Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren of pluimveebedrijven zich aan de ophokplicht houden. - Foto: ANP

In de pluimveesector is verheugd gereageerd op ophokplicht die landbouwminister Schouten dinsdag 11 februari afkondigde. Vier weken adempauze, om te zien hoe de vogelgriepsituatie zich verder ontwikkelt.

Niemand in de Nederlandse pluimveehouderij is er gerust op hoe de vogelgriep zich de afgelopen twee maanden heeft verspreid in Midden- en Oost-Europa. Sinds de jaarwisseling heeft het hoogpathogene H5N8-virus de kop opgestoken op 34 bedrijven en backyard farms in acht landen. De door minister Schouten vanaf woensdag 12 februari ingestelde ophokplicht is dan ook warm ontvangen. “Je ziet besmettingen verspreid over een groot gebied. Nu is het virus in Duitsland, zo’n wereldreis is niet naar ons,” zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Ze is blij dat de ophokplicht voor in ieder geval 4 weken geldt. “Dat geeft rust.”

Nieuwe meldingen blijven binnenkomen

De periode van 4 weken wordt gezien als een adempauze, om te zien hoe de situatie zich verder ontwikkelt. Het regent niet dagelijks nieuwe uitbraken, ook niet in de regio’s waar al besmettingen zijn, maar tegelijkertijd blijven er nieuwe meldingen binnenkomen. Naast de melding van deze week uit Duitsland, waardoor met name Nederland zeer gealarmeerd is, was er gisteren nog een nieuwe melding van een uitbraak in het noorden van Polen op een bedrijf met ruim 17.000 kalkoenen. De huidige, onstuimige, weersomstandigheden stellen LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers niet geruster op de situatie. Als wilde vogels gaan trekken geeft dit meer risico op verspreiding.

Nepluvi: ophokplicht instellen duurde te lang

“Nu maar hopen en bidden dat het virus hier niet al ergens is”, reageert Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de vereniging van pluimveeverwerkers Nepluvi. Ook hij is tevreden met de ophokplicht, maar hij vindt dat het al veel te lang heeft geduurd voordat deze werd ingesteld. De pluimveesector vroeg drieënhalve week geleden al aan de minister om over te gaan tot ophokken, maar dat vond het ministerie toen nog niet nodig. “Een onverantwoord risico,” aldus Oplaat.

LTO/NOP: hobbykippen fungeren als verklikkerkippen

De ophokplicht geldt alleen voor commercieel gehouden pluimvee. Hobbykippen mogen wel gewoon buiten blijven. Daar zijn de reacties gemengd op. Eric Hubers is er niet ongelukkig mee. “Je kunt ze zien als een soort verklikkerkippen.” Verklikkerkippen werden bij eerdere vogelgriepuitbraken nog wel eens in kleine getale in de stal gezet, om te zien of het virus wel echt was voordat een volledig koppel opnieuw besmet zou raken.

‘Verstandig’ handelen bij vogelgriepbesmetting hobbykip

Wat de consequenties zijn van een besmetting bij hobbykippen hangt af van de wijze waarop deze uitbraak gemeld wordt bij werelddiergezondheidsorganisatie OIE. ‘Backyard poultry’, dieren in de achtertuin, worden wel aangemerkt als pluimvee als deze dienen voor productie van vlees of eieren, maar niet als ze worden gehouden voor shows en tentoonstellingen.

Een uitbraak bij dieren die door de OIE niet officieel als ‘pluimvee’ worden aangemerkt, heeft geen consequenties voor de handel, anders kan dit wel leiden tot handelsrestricties van andere landen. Duitsland heeft de recente uitbraak bij hobbykippen wel gemeld als uitbraak bij ‘poultry’, met alle consequenties van dien. Gert-Jan Oplaat denkt dat het Nederlandse landbouwministerie hiermee ‘verstandig’ zou omgaan, mocht in Nederland vogelgriep worden aangetroffen bij hobbykippen.

Eierhandel verwacht geen consequenties

De eierhandel verwacht geen consequenties als het gaat om de 16-wekentermijn voor vrije-uitloopeieren. Die eieren moeten na 16 weken ophokken afgewaardeerd worden. Dat zou in dit geval echter pas begin juni zijn. Vogelgriep dooft normaliter uit in de zomer vanwege de combinatie van warm weer en zonlicht.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur
Meer over


Beheer