Plus voor aandelen trekkerfabrikanten

17-10-2022 | |
Plus voor aandelen trekkerfabrikanten
Trekkerfabrikanten zagen een flinke plus op de aandelenwaarde. Agco, het moederbedrijf van Fendt, steeg bijna 12%. -Foto: Canva

Hoe deden de food- en agribedrijven het op de beurs in de afgelopen twee weken?

De Food&Agribusiness-index, met daarin de beursgenoteerde bedrijven die gevolgd worden, stond vrijdag bijna 3% hoger dan 14 dagen daarvoor. Daarmee hebben de bedrijven in de sector beter gepresteerd dan in andere indexen. Zo daalde de AEX-index met 1,6% en de S&P 500-index, met daarin 500 grote Amerikaanse bedrijven, bleef nagenoeg gelijk.

Flinke plus op aandelenwaarde trekkerfabrikanten

Onder andere de trekkerfabrikanten zagen een flinke plus op de aandelenwaarde. Agco, het moederbedrijf van Massey Ferguson en Fendt, steeg bijna 12%. Daarmee kwam de koers dichter in de buurt van die van vorig jaar, die nog 7% hoger is. De koers van CNH Industrial, maker van Case en New Holland, stond, ondanks een stijging van 7,7% in de afgelopen twee weken, vrijdag nog 38% lager dan vorig jaar.

Grondstofprijzen

In 2021 stegen de grondstofprijzen naar recordhoogtes, waardoor het sentiment onder boeren verbeterde en nieuwe machines werden aangeschaft. Daarna stegen echter ook de kosten voor boeren, waardoor trekkers en machines lager op de wensenlijst kwamen te staan. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw raamde vorige maand echter een flink hoger netto-inkomen voor boeren in 2022. Beleggers zien dit dan ook als een teken voor een positief sentiment waardoor de orderboeken bij de fabrikanten gevuld blijven.

Minder vraag naar producten plantaardige vervangers

De slechtste cijfers waren voor de producenten van vlees- en zuivelvervangers, respectievelijk Beyond Meat en Oatly. Een aandeel van de haverdrankproducent Oatly was vrijdag nog maar iets meer dan $ 2 waard: een absoluut dieptepunt sinds de beursnotering in mei 2021 en een daling van 14,5% in twee weken. De koers van Beyond Meat daalde tot net boven de $ 13. Dat ligt niet ver van het dieptepunt eerder deze maand van $ 12,90. De bedrijven van plantaardige vervangers zitten in zwaar weer. De vraag naar hun producten stabiliseert of loopt terug, onder andere door de inflatie. Beyond Meat neemt daarom maatregelen en schrapte 19% van z’n personeelsbestand. Ook verlaagt het wederom de omzetverwachting voor dit jaar. Dit alles maakte de producent vrijdag bekend, waarop de koers die dag bijna 10% lager sloot dan een dag eerder.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer