Plusje voor de vorm op biggenprijs

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Na een aantal weken van prijsstijging zit de BestPigletPrice net onder de € 30. Dat is nog niet de helft van het bedrag dat er vorig jaar om deze tijd voor werd betaald.

En toch lijkt de ruimte voor verdere prijsstijging op te raken. De laatste weken ging de vaart er al wat uit en werden de stappen geen euro’s meer, maar nog slechts tientallen centen per week.

Ook deze week verhogen zowel de DCA BestPigletPrice (€ 29,50) als de biggennotering van Vion (€ 26,50) met € 0,50. Het zijn geen correcties om biggen onderaan de streep duurder te maken, maar deze stappen moeten vooral het oplopen van toeslagen voorkomen.

Bekijk meer biggen- en varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Lage varkensprijs maakt vleesvarkenhouder voorzichtiger

Voor volgende week kon ook die signaalfunctie nog wel eens ophouden. Biggenhandelaren merken dat hun afnemers in toenemende mate beginnen te brommen op het duurder worden van het uitgangsmateriaal. Want niet alleen de biggenprijs is een stuk lager dan vorig jaar, ook de varkensprijs staat op een heel ander niveau. En vooral de onzekerheid wanneer een prijsstijging zich aandient, maakt dat vleesvarkenshouders voorzichtiger worden.

De handel in vrije biggen loopt nog wel door, maar niet meer op het niveau van twee weken geleden. En veel minder dieren worden er ook niet aangeboden, al wordt elke big uiteindelijk wel geplaatst. Daarbij is de vraag uit het buitenland flauw. Spanje, dat twee weken geleden echt meer kooplust toonde, trekt nu minder aan de biggen. Ook de uitvoer naar Polen en Italië gaat niet hard.

Kleiner aanbod biggen verwacht

De verwachting is wel dat het biggenaanbod nog verder slinkt. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Daar worden biggen volgens handelaren merkbaar schaarser, wat de licht stijgende lijn in de Duitse biggenprijs verklaart.

Tegelijk is de stemming op de Duitse varkensmarkt door de grote slachtachterstanden nog slechter dan in Nederland. Dat geeft een rem op de uitvoer, omdat er naast de prijs van het dier zelf voor Nederlandse biggen ook hogere transportkosten overheen komen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.