POC: laat aardappelareaal niet groeien voor 2022

06-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) roept telers op het aardappelareaal niet te laten groeien voor seizoen 2022.

De betere positie van telers door de krappe markt van oogst 2021 gaat onmiddellijk verloren als het areaal te veel groeit. “Als het areaal niet of nauwelijks groeit maken telers kans om in 2022 redelijke prijzen voor de aardappelen te maken,” zegt Keimpe van der Heide, voorzitter van de POC.

Kostprijs stijgt

Daarbij roept POC de telers op om niet akkoord te gaan met de tot nu toe bekende contractprijzen. De contractprijzen zijn momenteel niet kostendekkend. De POC heeft een inschatting gemaakt dat de kostprijs flink gaat stijgen. Vorig jaar zijn de contractprijzen gemiddeld € 1 per 100 kilo gedaald. Met de prijsstijgingen van onder andere gewasbeschermingsmiddelen, bemestingskosten, energie erbij en beregeningskosten, die vaak niet worden doorgerekend, komt de teler onderaan de streep in het rood uit.

Wij denken dat er ruimte is om te onderhandelen. Maak daar gebruik van!

Van der Heide: “Wat ons betreft zouden telers € 4 à € 5 per 100 kilo bij de contractprijs van oogst 2021 op moeten krijgen. De eerste uitgekomen contractprijzen stijgen € 2 tot € 2,50, dat is dus te weinig. Wij denken dat er ruimte is om te onderhandelen. Maak daar gebruik van!”

Overtonnen apart opslaan

Op dit moment is de prijs op de vrije markt niet super, maar redelijk, geeft Van der Heide aan. “Dat is omdat het aanbod en vraag redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Daarmee heb je als een individuele teler een prima uitgangspositie. Als het areaal sneller groeit dan de verwerkingscapaciteit trekt de teler aan het kortste eind.”

Volgens de POC is het gezond om de overtonnen vrij te houden, apart op te slaan, en niet vooraf aan dezelfde afnemer toe te zeggen. Dit zodat afnemers meer moeite moeten doen om de vrije aardappelen in handen te krijgen en dat kan een positief effect op de prijs hebben.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer