Doorgaan naar artikel

Poeder en boter zorgenkindjes zuivelmarkt

Foto: Canva/ziprashantzi premium

Foto: Canva/ziprashantzi

Het is voor met name melkpoeders en in mindere mate voor boter een moeilijke markt.

Op wereldniveau valt de vraag vanuit China tegen, dat leidt tot sterke reactie bij zuivelregio Nieuw-Zeeland. Op de laatste editie van de Global Dairy Trade-zuivelveiling kelderde de prijs van vollemelkpoeder. Het land is naarstig op zoek naar afzet en is bereid om tegen lagere prijzen poeder te verkopen.

Prijsdruk Europees poeder

Dat heeft uiteraard ook effect op de Europese markt, waar de vraag naar poeder matig is. Kopers beperken zich tot wat echt nodig is. Hierdoor staat de prijs van melkpoeder onder druk. Mageremelkpoeder is te koop voor rond € 2.175 per ton. Door een krimpende melkaanvoer en een kleinere productie van poeders, zou dat in het najaar net verlichting kunnen geven.

Voorraden boter drukken op markt

De boterhandel staat onder druk. Voorraden hangen boven de markt en drukken op de prijs. Het einde van de vakantie is in de meeste Europese landen in het zicht, dat de vraag naar boter uit de retail stimuleert. De prijs schommelt rond de € 4.400 per ton. De roommarkt profiteert van het warme weer en is een plus op de prijs te maken, zodat er tot € 5,30 per kilo wordt betaald. Ook mageremelkconcentraat is minimaal prijshoudend en schommelt rond de € 2,00 tot € 2,05. De vraag naar concentraat in Zuid-Europa houdt aan.

Kaas staat goed in de markt

Het enige product dat al tijden goed in de markt staat is kaas. De prijs van rauwe melk lijkt te reageren op de vloeibare prijzen en stijgt nog verder naar € 0,42 per kilo. Ook deze week houdt jonge Goudse foliekaas het prijspeil van € 3,40 makkelijk vast en worden ook prijzen van € 3,45 betaald. In de markt voor mozzarella leidt een productiestoring deze week tot een vergrote vraag, waardoor de prijs ook richting de € 3,40 per kilo stijgt.

Prognose: prijsdruk vaste producten, vloeibaar stabiel.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin