Doorgaan naar artikel

Poetin wil kunstmest Rusland via Odessa exporteren

Kunstmest van Uralchem. Eigenaar van deze Russische producent heeft Poetin gevraagd de export weer mogelijk te maken. - Foto: ANP

Kunstmest van Uralchem. Eigenaar van deze Russische producent heeft Poetin gevraagd de export weer mogelijk te maken. - Foto: ANP

Vladimir Poetin wil dat kunstmest uit Rusland via de Oekraïense havenstad Odessa kan vervoeren. De Russische president, die in februari een militaire inval in het Oost-Europese land begon, zegt tegen persbureau Interfax dat hij overleg voert over de kunstmestexport binnen de Verenigde Naties (VN).

Persbureau Reuters meldt op basis van anonieme bronnen dat vertegenwoordigers uit Rusland en Oekraïne vorige week in de Verenigde Arabische Emiraten hebben gesproken over een mogelijke deal waardoor Rusland de export van ammoniak kan hervatten. Oekraïne zou hiermee willen instemmen als Rusland akkoord gaat met een nieuwe gevangenenruil.

Rusland en Oekraïne zijn allebei grote exporteurs van kunstmest. De oorlog heeft de kunstmestprijzen flink opgedreven. Daardoor dreigen boeren in met name armere landen minder te kunnen verbouwen.

Lees ook: Brussel: productie kunstmest veiligstellen voor voedselzekerheid

Export kunstmest Rusland bespreken via graandeal

Dmitri Mazepin, de eigenaar van de Russische kunstmestproducent Uralchem, vraagt Poetin om de kunstmestexport via Odessa weer mogelijk te maken, meldt persbureau Interfax. Dat zou Poetin moeten doen bij gesprekken over de zogeheten graandeal. Bij die deal kwamen Rusland en Oekraïne afgelopen zomer tot afspraken die de export van granen en andere landbouwproducten weer mogelijk maakten.

“Wij werken daar aan met de VN”, zei Poetin daarop. “Ze kennen mijn standpunt, ik ben daar niet tegen.”

Odessa was belangrijke doorvoerhaven voor ammoniak

Odessa was tot aan het begin van de Russische inval een belangrijke doorvoerhaven voor ammoniak, een belangrijke kunstmeststof. Tussen de Oekraïense stad aan de Zwarte Zee en het Russische Togliatti loopt een leiding voor ammoniak met een capaciteit van 2,5 miljoen ton per jaar.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin