Polen start agrarische termijnmarkt

11-03-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Polen gaat een termijnmarkt opzetten voor agrarische grondstoffen. Landbouwminister Jan Krzysztof Ardanowski hoopt dat de termijnmarkt zorgt voor meer transparantie in de markt.

Ook kan het de boeren helpen bij de vermarkting van hun producten. De termijnmarkt wordt gehuisvest in de Warsaw Stock Exchange. Dat meldt de Duitse website AgrarHeute. Ardanowski wil dat de termijnmarkt zich ontwikkeld tot een Matif in Parijs. Dat is de grootste termijnmarkt voor graan en koolzaad in Europa. De Poolse termijnmarkt gaat later deze maand van start.

Eerst alleen tarwe op de Poolse termijnmarkt

In eerste instantie wordt alleen tarwe verhandeld in termijncontracten van 50 ton. Later moeten ook suiker, koolzaad, mais, melkpoeder en appelconcentraat worden verhandeld.

Het ministerie van landbouw gaat de boeren aanmoedigen hun financiële risico’s af te dekken op de termijnmarkten. Boeren kunnen termijncontracten verkopen als ze de prijs hoog genoeg vinden. Ze kopen de termijncontracten weer terug als ze hun producten verkopen op de fysieke markt. Hun werkelijke prijs is dan de verkoopprijs van de termijncontracten, verminderd met de kosten van de termijnhandel. Ardanowski stelt dat de termijnhandel van start kan gaan vanaf de oogst van dit jaar.

Belangrijk landbouwland

Daarnaast geeft de beurs ook informatie over de markten van diverse agrarische grondstoffen. Ardanowski: “De informatie is belangrijk voor iedereen die landbouwproducten koopt of verkoopt, ook voor degenen die kleine hoeveelheden verhandelen.”

Volgens de Warsaw Stock Exchange is een termijnmarkt voor agrarische grondstoffen nodig omdat Polen een belangrijk landbouwland is. Ook heeft Polen een grote voedingsmiddelensector.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer