Polen verwacht een grotere aardappeloogst

12-08-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Poten van aardappelen in Polen. Foto: Peter Roek
Poten van aardappelen in Polen. Foto: Peter Roek

Het Duitse landbouwmarktbureau Ami schat dat dit seizoen 9 miljoen ton aardappelen in Polen worden gerooid.

In 2019 werd 6,6 miljoen ton aardappelen geoogst. Dat was minder dan normaal, omdat vorig seizoen de hectare-opbrengsten lager uitkwamen door droogte. De aardappelen voor oogst 2020 zijn tot nu toe de droogte en hitte bespaard gebleven, waardoor hogere opbrengsten worden verwacht, meldt het Duitse landbouwvakblad TopAgrar.

Geen extreme hittegolf

De vroege aardappelen zijn dit seizoen in Polen relatief vroeg gepoot. De hoofdoogst is daarentegen relatief laat de grond ingegaan. De kou en droogte waren in het begin niet bevorderlijk voor de groei van de aardappelen en de pootwerkzaamheden duurden daardoor relatief lang. In sommige gebieden was vorst een probleem. Maar in de tweede helft van mei verbeterden de omstandigheden wat gunstig was voor de groei van de gewassen. Polen heeft tot dusver geen extreme hittegolf of droogte gehad, waardoor de verwachting is dat de opbrengsten dit seizoen aanzienlijk hoger uitkomen dan in 2019.

Groter areaal tafelaardappelen

Eerder werd al een Pools areaal gemeld van 325.000 hectare voor oogst 2020. Dat is 17.000 hectare meer dan in 2019. In Polen is voornamelijk het areaal tafelaardappelen dit seizoen gegroeid, omdat de tafelaardappelprijzen twee jaar op rij relatief hoog waren. Ter vergelijking het Duitse aardappelareaal werd begin augustus door de Ami geschat op 274.900 hectare. Dat is 1,1% meer dan het voorgaande seizoen.

NEPG

De Northwestern European Potato Growers (NEPG) ging begin juli uit van een Duits aardappelareaal van 189.700 hectare, exclusief poot- en zetmeelaardappelen. Het areaal voor de EU-5 aardappellanden (Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) voor oogst 2020 werd op 621.148 hectare geschat.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer