Doorgaan naar artikel

Polen wil na Pasen graan opkopen

Polen graan premium

Foto: Canva

Polen wil na Pasen graan opkopen uit de markt.

Het land treft maatregelen om tegemoet te komen aan de problemen die zijn ontstaan doordat Oekraïens graan de Poolse markt heeft overspoeld. De Europese Commissie lanceerde bijna een jaar geleden de zogenoemde Solidarity Lanes om de export van Oekraïens graan via land mogelijk te maken. De graanexport van Oekraïne werd toen geblokkeerd omdat Rusland de scheepvaart via de Zwarte Zee blokkeerde. Maanden later werd de scheepvaart weer enigszins mogelijk op basis van het graanakkoord dat Oekraïne sloot met onder meer Rusland. Ondertussen ging ook de export over land door, omdat de verscheping van het graan onvoldoende was om het graan uit Oekraïne weg te krijgen.

Veel graan in aangrenzende landen gebleven

Landen die aan Oekraïne grenzen gaven toestemming om Oekraïens graan via hun land door te voeren naar andere bestemmingen. In de praktijk bleek een groot deel van het graan in de aangrenzende landen te blijven. Hierdoor concurreerde het goedkopere Oekraïense graan met het lokale product. De lokale boeren in Polen en Roemenië bleven zodoende zitten met hun product en zien de nieuwe oogst al weer op hen afkomen.

Om de boeren tegemoet te komen heeft de Europese Commissie een bedrag van € 56,3 miljoen toegezegd aan Polen, Roemenië en Bulgarije. De lidstaten mogen dit bedrag zelf verdubbelen tot € 112,6 miljoen. Volgens de boeren is dit bedrag echter een druppel op de gloeiende plaat.

Graan opkopen

Bovendien heeft de Europese Commissie besloten om de vrijstelling voor de importtarieven op graan uit Oekraïne te verlengen tot juni 2024. Dit besluit was voor de Poolse landbouwminister Henryk Kowalczyk aanleiding om direct op te stappen als minister. Vlak voor zijn vertrek liet hij nog wel weten dat er een plan klaar ligt om na Pasen graan op te kopen, en om dat te financieren komt er een fonds met de omvang van € 128 miljoen. Daarnaast zou ook worden gedacht aan mogelijkheden om meer opslagfaciliteiten te realiseren om de nieuwe oogst op te kunnen vangen.

De problemen als gevolg van het graanoverschot in Polen zijn ook besproken tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan Polen. Na dit bezoek werd aangekondigd dat er snel oplossingen komen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin