Skip to content

Polen zet btw op voedsel tijdelijk op nul

De Poolse regering zet de btw op basisvoedsel met ingang van komende maand tijdelijk op nul.

Updated on:
Nieuws
Food
De Poolse premier Mateusz Morawiecki. - Foto: Imago Stock & People GmbH

De Poolse premier Mateusz Morawiecki. - Foto: Imago Stock & People GmbH

De Poolse regering zet de btw op basisvoedsel met ingang van komende maand tijdelijk op nul.

Dit geldt ook voor kunstmest en gas. Daarnaast verlaagt het land de btw op elektriciteit en brandstoffen voor verwarming de komende maanden. Daarmee moet de bevolking enigszins beschermd worden tegen de stijgende prijzen.

Volgens premier Mateusz Morawiecki kunnen veel Polen niet slapen vanwege de prijsstijgingen. “We weten dat de inflatie door externe factoren is veroorzaakt, maar we moeten een antwoord vinden en de kosten dragen.”

‘Dogmatische’ energietransitie van EU

Morawiecki’s nationalistische partij wijt de hoge inflatie in Polen aan de ‘dogmatische’ energietransitie die de Europese Unie doorvoert naar schonere vormen van energie en minder Russisch gas dat Europa bereikt. Morawiecki riep winkeliers op om de prijzen ook te verlagen. Hij vroeg Polen “uit te kijken” naar winkels die dat niet doen.

Aandacht afleiden van nieuwe belastingwetgeving

De maatregelen, die 6 maanden van kracht blijven en omgerekend tot zo’n € 4,4 miljard zullen kosten, moeten volgens critici de aandacht afleiden van de nieuwe belastingwetgeving van de Poolse regering. Die moest met name lage inkomens aan meer loon helpen, maar door fouten bij de invoering hebben onder meer leraren en gepensioneerden dit jaar juist minder te besteden.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin