Doorgaan naar artikel

Polen ziet export opnieuw stijgen

Afgelopen jaar steeg de exportwaarde van Polen opnieuw met 9%.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Agri
Polen premium

Verwerking van pluimveevlees. Vlees is de grootste categorie in Poolse landbouwexportproducten. - Foto: Canva/Picsfive

De Poolse export van landbouw- en voedingsproducten neemt jaar na jaar toe. Afgelopen jaar steeg de exportwaarde opnieuw met 9%.

De totale waarde van de Poolse export van landbouw- en voedingsproducten is afgelopen jaar met 9% gestegen naar € 37,4 miljard. Het gaat om een nieuw record, meldt het Poolse landbouwministerie in een overzicht op basis van voorlopige cijfers.

De Poolse import van genoemde producten steeg met 8,6% naar een waarde van € 24,7 miljard. Dat leidde tot een stijging van het overschot op de handelsbalans voor landbouw- en voedingsproducten van Polen met bijna 10% naar € 12,7 miljard.

De Poolse producten gingen naar 198 landen. Daardoor kon de afgenomen export naar Groot-Brittannië als gevolg van brexit gemakkelijker worden opgevangen. Ook de gunstige koers van de Poolse munt ten opzichte van de euro speelde Poolse exporteurs in de kaart. Daarbij wist Polen te profiteren van het wereldwijde marktherstel na de lockdown als gevolg van Covid-19.

Van de totale export van landbouw- en voedingsproducten bleven de meeste producten in de EU. De export naar de EU-27 was goed voor 73% van de totale export en vertegenwoordigt een waarde van € 27,1 miljard.

Duitsland belangrijkste bestemming export Polen

Duitsland is verreweg de belangrijkste bestemming en goed voor een kwart van de totale export. De export naar Duitsland nam in 2021 met 9% in waarde toe. Nederland is net als Frankrijk goed voor 6% van de totale exportwaarde. Naar beide landen ging het om een stijging van de exportwaarde met 16%.

De grootste exportcategorie is vlees, goed voor 19% van de totale exportwaarde van landbouw- en voedingsproducten. De exportwaarde van vlees nam met 9% toe ten opzichte van een jaar eerder naar € 7 miljard. Pluimveevlees was goed voor 39% van deze waarde. Daarna volgen vleesproducten (24%), rundvlees (23%) en varkensvlees (11%).

Granen en graanproducten

De tweede exportcategorie in waarde is granen en graanproducten: goed voor 13% of € 4,7 miljard van de exportwaarde. Hier was sprake van een stijging van de exportwaarde met 10%.

De exportwaarde van de categorie suiker en zoetwaren steeg met 9% naar € 2,8 miljard. De exportwaarde van de categorie zuivel nam met 13% toe naar € 2,6 miljard. Beide categorieën zijn goed voor 7% van de totale exportwaarde.

 

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin