Polen zit op recordaantal besmettingen AVP

28-09-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Een metalen afrastering wordt geplaatst in het westen van Polen, vlakbij de grens met Duitsland, om verspreiding van wilde zwijnen en daarmee AVP tegen te gaan. - Foto: ANP
Een metalen afrastering wordt geplaatst in het westen van Polen, vlakbij de grens met Duitsland, om verspreiding van wilde zwijnen en daarmee AVP tegen te gaan. - Foto: ANP

In Polen is dit jaar tot dusver 106 keer een uitbraak geweest van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een varkensbedrijf.

Daarmee is het jaarrecord uit 2020 overtroffen, toen 103 maal AVP werd vastgesteld onder boerderijvarkens. De meeste gevallen van AVP onder boerderijvarkens zijn geregistreerd in het oosten van het land, 79 keer. In dit deel van het land gaat het dikwijls om kleinere koppels, met minder dan honderd varkens. Zo nu en dan betreft het een groter bestand met 200 of 300 varkens. In het westen van Polen zijn dit jaar dus 27 uitbraken geweest op varkensbedrijven. Daar zaten drie bedrijven tussen met meer dan 1.000 dieren.

Vooral besmettingen in de zomer

AVP op varkensbedrijven komt doorgaans het meest in de zomermaanden voor, blijkt uit de cijfers van de afgelopen jaren. Dan wordt de oogst binnengehaald, waar het AVP-virus in kan zitten, en wilde zwijnen komen ook dichter bij de bedrijven.

Polen laat het gaan

De regering in Polen heeft € 40 miljoen vrijgemaakt om de varkenssector te steunen. Volgens de autoriteiten in de Duitse deelstaat Brandenburg doet Polen weinig om AVP onder wilde zwijnen te bestrijden. Ook is Polen niet van plan om aan de Poolse kant van de grens een afrastering te bouwen om te voorkomen dat besmette wilde zwijnen naar Duitsland kunnen trekken.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer