Politiek: betrek boer bij beleid

Landbouwminister Carola Schouten krijgt zowel uit de coalitie als van de oppositie kritiek op haar beleid. Zij moet meer oog en oor hebben voor de boer, vinden SGP en CDA in eerste reacties.

Regeringspartij CDA zegt dat Schouten terecht zegt dat het ministerie een betrouwbare partner moet zijn. “Dat is precies het gevoel dat bij veel van onze boeren op dit moment ontbreekt”, zegt landbouwwoordvoerder Jaco Geurts. Hij hekelt de “Haagse tekentafelplannen, die in de praktijk heel anders uitpakken”, met als recent voorbeeld de voermaatregel.

Herstel van poldermodel

Geurts bepleit herstel van het poldermodel, waarbij “grote maatschappelijke problemen moeten worden opgelost door alle direct betrokkenen verantwoordelijkheid te geven bij het bedenken en uitvoeren van oplossingen”.

Investeringen in innovatie op boerenerf

Oppositiepartij SGP vindt dat de minister meer oog moet hebben voor de broodnodige investeringen in innovatie op het boerenerf. Volgens landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop laat het kabinet niet blijken “de noodsignalen van de boeren en hun gezinnen serieus te nemen”. De afstand tussen Den Haag en het boerenerf is de afgelopen jaren groter geworden, zegt Bisschop.

Kostenverhogende wet- en regelgeving

Waarnemend voorzitter Wim Bens van LTO Nederland bekritiseert kostenverhogende wet- en regelgeving. Hij ziet een inconsistent beleid, waar boeren en tuinders tegenaan lopen. “De Nederlandse land- en tuinbouw produceert groene, gezonde producten volgens de hoogste standaarden. De hoge kostprijs voor het produceren van duurzame producten betaalt zich echter vaak niet via het product terug: een melkveehouder krijgt geen cent per kilo melk extra voor de nieuwe stalvloer met lagere stikstofemissie.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.