Politiek draagvlak voor acties daalt

De landelijke actiedag voor boeren en bouwers leverde boeren veel media-aandacht op. De sympathie voor hen is in politiek Den Haag echter niet gegroeid.

Bij het grote boerenprotest op 1 oktober was het overduidelijk: CDA en VVD staan achter de boeren. Kamerlid Helma Lodders trok voor de gelegenheid een wit T-shirt aan met de tekst #trotsopdeboer. En CDA-Kamerleden die ook maar iets met landbouw hebben, lieten zich gewillig op een foto zetten bij een trekker. ‘Want wij staan achter de boeren.’ Ook ChristenUnie en SGP spraken lovende woorden. Geert Wilders klom op een trekker om met ferme woorden de boeren te steunen.

Lees verder onder de tweet.

Sympathie bij de burger

Bij de acties van deze week was het heel anders. Tweede Kamerleden van CDA en VVD waren opvallend stil. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop noemde het, voorafgaand aan de grote actiedag, niet verstandig om acties te voeren waarmee boeren hun sympathie bij de burger kunnen verliezen. Hij ziet meer in publieksvriendelijke acties, zoals de Boerburgerbrunch in Amsterdam.

Lijkt een tweespalt tussen boeren te ontstaan

CDA‘er Maurits von Martels zegt dat de acties laten zien hoe diep de pijn zit bij de boeren “Al zijn de resultaten die geboekt zijn met het Landbouw Collectief bemoedigend. Laten we hopen dat ze er snel uit komen, zodat de rust terugkeert onder de boeren. Met de acties dreigt de sympathie voor de boeren af te nemen en lijkt ook een tweespalt tussen de boeren te ontstaan.”

Thierry Baudet: ‘Fantastisch die acties’

Onder de Haagse kaasstolp liepen de traditionele landbouwpartijen dus niet bepaald weg met de acties. Alleen PVV en FvD betuigden openlijk hun steun. PVV-leider Wilders ging oliebollen uitdelen aan boeren op het Malieveld, Thierry Baudet noemt de acties op twitter fantastisch. “FvD steunt de boeren 100%. Weg met het onnodige stikstofbeleid!”, twittert hij. Echter, Forum voor Democratie was bij het debat over de stikstofcrisis – wederom – niet aanwezig.

Lees verder onder de tweet.

Kritiek op stikstofbeleid

GroenLinks en Partij voor de Dieren (PvdD), maar ook coalitiepartij D66 staken hun afkeer van de boerenacties niet onder stoelen of banken. Ze grepen deze aan om hun kritiek op het stikstofbeleid nog eens te uiten. Jesse Klaver sprak van ‘een grote puinhoop in het land’ en stelde dat de chaos steeds groter wordt. PvdD repte van een trekkerstaat, waarbij boeren met trekkers hun gelijk afdwingen. “Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar je dwingt het in dit land niet af met een trekker”, zegt Tjeerd de Groot van D66. Zijn partijgenoot en fractievoorzitter Rob Jetten twitterde dat boeren met hun acties het hele land ontwrichten, zendtijd eisen en galgen oprichten. “Bizarre toestanden, gedraag je!”

Lees verder onder de tweet.

Holocaust-vergelijking

De galg, die symbool moest staan voor de boeren die zelfmood plegen, wekte veel irritatie. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers twitterde dat hij walgt van de leuzen van sommige boeren, van zo’n nep-galg en de misselijkmakende Holocaust-vergelijking, maar dat hij wel het grootste respect heeft voor de boeren en de landbouwminister die zich samen en met hart en ziel inzetten voor een goede toekomst van boeren.

Carola Schouten

Premier Rutte en minister Schouten zeiden de acties niet te begrijpen omdat er voortgang was geboekt in het akkoord tussen het kabinet en het Landbouw Collectief. ‘Maar het staat iedereen vrij om te demonstreren’, voegden de bewindsleden er politiek correct aan toe. Farmers Defence Force sprak, na de uitspraak van de rechter over de acties, dat het monddood is gemaakt. De acties hebben op de traditionele landbouwpartijen CDA en VVD een vergelijkbaar effect.

Terwijl Kamerleden doorgaans gevraag en ongevraagd hun mening geven, houden ze zich opvallend stil over de acties van woensdag. De sympathie voor de boer is in ‘het Haagse’ niet gegroeid met de acties.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.