Politiek gewenste ontwikkeling varkensstapel

18-03 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De saneringsregeling in de varkenssector sorteert effect. Nederland telt 87.000 zeugen minder, waarvan 75.000 direct toe te schrijven zijn aan deze regeling.

Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin ziet dit haarfijn terug in de cijfers: er worden minder nieuwe zeugen besteld en het aantal inseminaties loopt terug. Interessant is natuurlijk ook wat direct over de grens gebeurt. Ook in Duitsland – de belangrijkste afzetmarkt – worden steeds minder zeugen gehouden. Fokkerijorganisaties houden rekening met een daling van 100.000 tot onder de 1,5 miljoen dieren.

De prijs kan omhoog, zou je zeggen

Halverwege dit jaar betekent deze ontwikkeling – in Nederland en Duitsland – een krimp van het varkensaanbod met 92.000 dieren per week. De prijs kan omhoog, zou je zeggen. Deze is met € 1,50 per kilo geslacht gewicht al aan de goede kant. Een disclaimer is hier wel op zijn plaats: harde garanties zijn er nooit. Dat leert een jaar met corona en AVP-dreiging wel.

Verschuiving productie

Minder varkens past in het Nederlandse politieke klimaat. Politici overtroefden elkaar in de campagne over het percentage dat de veestapel moet krimpen. Hebben zij op voorhand al (voor een deel) hun zin? Het is maar net hoe je hier naar kijkt. Op milieuterrein geeft deze ontwikkeling wat lucht. Tegelijkertijd springt Spanje in het gat. De productie verschuift. Spanjaarden investeren nog volop in varkens. Of dit qua welzijn een goede ontwikkeling is, is de vraag.
Beheer