Pond sterker na hervatten brexit-onderhandelingen

De onzekerheid rond de brexit heeft impact op de koers van de Britse pond. Positief nieuws woensdagavond over de hervatting van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie stuurde de Britse pond naar een waarde van € 1,11.

De ogen zijn gericht op deze onderhandelingen, die de laatste poging zijn om een no-deal brexit te voorkomen. Kredietverzekeraar Euler Hermes kwam deze week met een rapport waarin ze de impact van een no-deal brexit berekende. In het geval van een harde brexit op 1 januari, verwacht het bedrijf een waardedaling van de pond van 9% volgend jaar en van 10% in 2021. Wanneer de EU en het VK wel tot een deal komen, verwacht Euler Hermes een waardedaling van 7% in het eerste jaar en van 3% in 2021.

De euro was donderdag rond de $ 1,1850 waard, tegenover $ 1,1890 een dag eerder. Ook hier durft de markt iets meer risico te nemen. Men is in afwachting van een nieuwe coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie. Het lijkt erop dat men een overeenstemming verwacht over een tweede steunplan in de VS.

Stimuleringsmaatregelen ECB

Onzekerheid is er over de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB komt over minder dan twee weken bij elkaar voor zijn volgende beleidsvergadering. De vooruitzichten voor de economie van de eurozone zijn de afgelopen tijd snel verslechterd door de extra coronamaatregelen, waardoor economen halsreikend uitkijken naar wat de centrale bank daar besluit te doen. Analisten van ABN Amro verwachten dat de ECB niet deze maand nog komt met stimuleringsmaatregelen voor de economie, maar dat die pas in december zullen komen. Inmiddels is het wel duidelijk dát er maatregelen komen, aldus ABN Amro. Een argument om te wachten tot in december, is dat er dan een beter beeld is wat de impact van de tweede coronagolf is op de economie.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.