Pootgoedexport blijft op laag pitje staan

19-03 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De pootgoedexport wil maar niet goed op gang komen.

De Nederlandse handelshuizen verkochten in februari 71.118 ton pootaardappelen aan buitenlandse afnemers. Dat is 12% minder dan de 80.987 ton die in februari vorig jaar is verkocht. Maar dat was vóór de coronacrisis en februari telde vorig jaar een dag meer omdat 2020 een schrikkeljaar was.

Maar ook in januari kon de export het tempo van een jaar eerder niet bijbenen. In januari 2021 is slechts 63.252 ton pootaardappelen verkocht aan andere landen. Dat was 35% minder dan in de eerste maand van 2020. De export tot en met december liep nog 7,0% vóór op die van een seizoen eerder.

De Nederlandse exporteurs hebben tot en met februari 467.215 ton pootaardappelen uitgevoerd. Dat is 4,6% minder dan een jaar eerder. De export ligt maar liefst 11% onder het 5-jaarlijks gemiddelde.

Afrika laat het afweten

Vooral Afrika laat het afweten. De landen in dit continent hebben tot en met februari 124.841 ton pootgoed gekocht. Dat is 20% minder dan van de voorgaande pootgoedoogst. Vooral de export naar Algerije krijgt klappen door een importquotering. De export naar het Noord-Afrikaanse land ligt 43% achter op die van vorig seizoen.

De pootgoedexport binnen de EU begint op gang te komen. Er is tot en met februari 176.604 ton pootgoed verkocht aan andere lidstaten. Dat is nog maar een achterstand van bijna 1.850 ton op vorig seizoen, toen nog geen sprake was van lockdowns in Europa. De grote vraag is wat de export in maart en april zal worden binnen Europa.

VK koopt minder pootgoed

Ook het Verenigd Koninkrijk, dat niet meer bij de EU hoort, koopt minder Nederlands pootgoed. De brexit laat zich voelen. Tot en met februari staat de teller op 8.832 ton. Dat is een daling van 14% ten opzichte van een jaar eerder. De exporteurs hebben duidelijk geanticipeerd op de brexit, die per 1 januari een feit is. In januari is slechts 23 ton pootgoed geleverd aan de Britten. Dat steeg naar 1.714 ton in februari.

De export naar Azië loopt echter voor op die van vorig jaar. Deze landen kochten tot en met februari 118.516 ton Nederlands pootgoed. Dat is een plus van 16%. Vooral Bangladesh, Israël, Saoedi-Arabië en Pakistan hebben meer pootgoed gekocht dan vorig jaar.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.