Pootgoedexport in maart 12% kleiner

16-04 | |
Pootaardappelen in kisten. - Foto: ANP
Pootaardappelen in kisten. - Foto: ANP

De Nederlandse pootaardappelexport was vorige maand 12,4% kleiner dan in maart 2020. Vooral de afzet naar Turkije, Polen en België viel lager uit dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Alles bij elkaar werd in maart van dit jaar 147.688 ton pootgoed geëxporteerd. Vorig jaar was deze uitvoer bijna 21.000 ton groter, zo valt op te maken uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). De grootste klant was dit keer Duitsland met een afname van iets meer dan 40.000 ton. De export naar onze oosterburen loopt weliswaar iets achter bij vorig jaar, maar over een langere periode gerekend doet deze export het juist heel goed.

België was vorig jaar in maart nipt de grootste afnemer. De Belgen waren dit jaar echter wat vroeger aan de markt, zodat er een kleinere hoeveelheid in maart over de grens ging. De voorsprong die in februari al werd behaald is nog niet helemaal weg. Mede daardoor staat de export naar België er in de tussenstand bovenaan de lijst van grootste importeurs van Nederlands pootgoed.

10% meer naar Frankrijk

Voorlopig staat de teller op 65.501 ton, blijkt uit de NAO-cijfers. Deze hoeveelheid is zo’n 10.000 ton groter dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook ten opzichte van de jaren daarvoor steekt het cijfer van dit jaar er nog met kop en schouders bovenuit. De cijfers over de maanden april en mei zullen nog moeten uitwijzen in hoeverre deze voorsprong overeind blijft.

Frankrijk trok er afgelopen maand ook aardig aan. De afzet naar dit land is vooralsnog ruim 10% groter dan in voorgaande jaren. Italië haalde vorige maand wat van de achterstand ten opzichte van voorgaande jaren in, maar desondanks kan de totale pootgoedverkoop aan dat land nog niet tippen aan het 5-jarig gemiddelde (-7,5%). Spanje laat eenzelfde beeld zien; -8,7%.

Oost-Europa

Richting Oost-Europa loopt de afzet ook niet wild. Op Slowakije na dan. Dat land heeft inmiddels bijna 5.000 ton afgenomen en dat is een kwart meer dan gemiddeld in voorgaande jaren. Vorig jaar tekende dit zich ook al wat af, maar dit jaar wordt er nog een schepje bovenop gedaan.

Met de tonnen die in maart over de grens zijn gegaan, komt de nieuwe tussenstand in de totale pootgoedexport op 614.903 ton. Deze hoeveelheid is 6,5% kleiner dan het gemiddelde in dezelfde periode van de afgelopen 5 jaar.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.