Pootgoedexport op laag pitje in januari

19-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De pootgoedexport zat in januari in een flinke dip. Er is slechts 63.252 ton pootaardappelen verkocht aan andere landen.

Dat is meer dan een derde minder (-35%) dan in de eerste maand van 2020 is geëxporteerd. De export tot en met december liep nog 7,0% vóór op die van een seizoen eerder. De export tot en met januari loopt 3,2% achter op die van vorig seizoen.

Totaal is tot en met januari 396.097 ton pootgoed verkocht aan andere landen. Dat is 6,4% onder het 5-jaarlijks gemiddelde. Vooral Afrika laat het afweten. De landen in dit continent hebben ruim 20% minder pootgoed gekocht dan van de voorgaande pootgoedoogst. De afzet naar Afrika bedraagt 121.271 ton en ligt ruim 28% onder het 5-jaarlijks gemiddelde. Vooral Algerije heeft minder belangstelling voor Nederlands pootgoed. Dat land kocht tot en met januari 42.285 ton Nederlands pootgoed. Dat is 44% minder dan vorig seizoen. Dat heeft een sterk drukkend effect op de totale pootgoedexport. Algerije heeft een importquotum ingesteld omdat de overheid lokale producenten meer ruimte wil geven op de aardappelmarkt. Ook beperkt de overheid door het quotum de uitstroom van harde valuta. Door de lage gas- en olieprijzen in het afgelopen jaar heeft Algerije veel minder harde valuta beschikbaar.

Minder pootgoed naar Cuba

Landen in Midden- en Zuid-Amerika hebben tot en met januari 15.239 ton pootgoed aangeschaft. Dat is 25% minder dan vorig seizoen. De export naar Cuba daalde met 52% naar 6.833 ton. Omdat er bijna geen toeristen naar Cuba zijn gekomen, zijn er veel minder harde valuta beschikbaar voor de aankoop van pootgoed.

De export naar Azië loopt met 114.760 ton beter dan vorig seizoen met een plus van 17%. Binnen Europa is een plus van 5% gerealiseerd naar 144.827 ton. Het Verenigd Koninkrijk was tot en met december goed voor een export van 7.095 ton. De exporteurs hebben duidelijk geanticipeerd op de brexit, die per 1 januari een feit is. In januari is slechts 23 ton pootgoed geleverd aan de Britten.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.